A gázlopás az gázlopás, Tóth ismét pert nyert

2017. szeptember 8. 14:55 2017. szept. 8. 14:55

Másodfokon is pert nyert Tóth Bertalan az őt beperlő MET Zrt-vel szemben. A pécsi politikus minden állítását tudta bizonyítani a kormányzati asszisztálással évekig folyó gázmutyiról, aminek a nyertesei Orbán barátai voltak, a vesztesei pedig az összes többi magyar fogyasztó.

A Pécsi Ítélőtábla szeptember 8-án tárgyalta másodfokon azt a személyiségi jogi pert, amelyet két éve indított Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője ellen a MET Zrt. A cég első fokon elbukta a pert, amelyen bő 22 millió forintot szeretett volna különböző jogalapokon kapni a szocialista politikustól.

Majd pénteken elbukta másodfokon is.

Tóth Bertalan a Pécsi STOP kérdésére elmondta: a per tétje az volt, hogy ma Magyarországon lehet-e még közérdekű adatigényléssel olyan információkhoz jutni, amelyek a honi adófizetők pénzét érintik és amelyeken keresztül be lehet mutatni, hogy a jelenlegi hatalom hogyan működtet egy államilag szervezett korrupciós rendszert. A pécsi politikus hozzátette: sajnos ebben az ügyben az ellenzéknek csak a nyilvánosság maradt, mint fegyver, mert sem az ügyészség, sem a rendőrség a füle botját sem mozgatja az ilyen, az ellenzéki politikusok szerint gyanús ügyekben.

Tóth Bertalan emlékeztetett rá: ebben az esetben az történt, hogy Nyugat-Európában olcsóbb évekig volt a gáz, mint Oroszországtól beszerezve, ezt egy magyar állami tulajdonú cégen keresztül behozták és egy offshore hátterű cégen keresztül drágábban adták el. Ezzel az ominózus társaság 100-150 milliárd forintos haszonra tett szert, míg a magyar családok a mai napig drágábban jutnak a gázhoz. A nyomozások és adatigénylések nyomán kiderült: ebben az offshore cégben ott vannak a miniszterelnök emberei, Garancsi István és más gazdasági háttéremberek. Ahelyett tehát, hogy a magyar családok olcsóbban jutnának a gázhoz, ebből a társaságból Orbán barátai vették ki a pénzt jutalékként – mondta a szocialista politikus.

Ez a társaság a MET Zrt., amely külföldi anyavállalatával a jó hírnevük megsértéséért perelte be Tóth Bertalant, az azon esett csorbát 22 millió forintra taksálták.

A pert azonban első, majd pénteken másodfokon is Tóth Bertalan nyerte, aki bizonyítani tudta, hogy a gázlopás éveken keresztül folyt és hogy ezt a rengeteg pénzt kormányzati asszisztálással nyúlták le. – Ez nagyon örömteli, mert azt mutatja, hogy ez a rendszer még mindig nem tudott minden területet elfoglalni, ahol az igazságért lehet küzdeni – mondta Tóth Bertalan.