Az LMP belefingott a pécsi ellenzéki összefogásba

2019. június 13. 13:13 2019. jún. 13. 13:13

Ultimátumot, zsarolást emlegetve közölte csütörtökön az EP-választáson 2 százalékot és nulla európai parlamenti képviselőhelyet behúzó LMP baranyai elnöksége, hogy alkalmatlannak tartja Péterffy Attilát pécsi polgármesterjelöltnek, és az ellenzéki koordinációra fittyet hányva önállóan indul az ősszel valamennyi pécsi választókerületben. A Fidesz már csak egy kávét kér.

A párt közleménye szerint az LMP 2018 ősze óta részt vett azokon az ellenzéki egyeztetéseken, melyeket Mellár Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezett. A párt minden megegyezéshez tartotta is magát, annak érdekében, hogy a várost tíz éve romboló pécsi Fidesz letakarítható legyen Pécs éléről.

Mint írják, a megállapodás lényege az volt, hogy az ellenzéki szervezetek – a valódi változás érdekében meghatározott elvi kereteken belül – kialakítják azt a helyzetet, hogy valamennyi pécsi választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt induljon, majd a polgármester-jelöltek között is csak egyetlen ellenzéki maradjon állva. Ezt a megállapodást az LMP szerint a baloldali pártok kétszer rúgták fel: először saját jelöljük egyeztetés nélküli bejelentésével, majd az EP-választás után a korábban megállapított politikai keretek semmibevételével.

Hangsúlyozták, alkalmatlan jelöltnek tartják a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Forum Sopianae Egyesület, a Mindenki Pécsért Egyesület és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom hátszelét élvező Péterffy Attilát a polgármesteri székre, nem is támogatják jelöltségét. Méghozzá azért, mert közleményük szerint az LMP zöld pártként soha nem fog támogatni olyan polgármester-jelöltet, aki – a hőerőmű egykori vezetőjeként – személyében összefüggésbe hozható a mecseki erdőrészek tarvágásáért, fairtásért.

(A fakivágással május elején Kővári János, az ÖPE frontembere is dobálózott, Péterffy Attila akkor a politikusnak válaszul azt írta, hamarosan megszólal az ügyben.)

"Az úgynevezett „Változás 2019”-ben tömörülő pártok a korábbi megállapodásokat semmibe véve, egyoldalúan kinyilvánították, hogy amennyiben az LMP nem támogatja formálisan Péterffy Attila jelölését, elutasítják az együttműködést pártunkkal. Az LMP érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja ezt a pálfordulást, és visszautasítja az elvtelen ultimátumot. Ugyanakkor kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy ezzel a baloldal felrúgta az ellenzéki megállapodást. Mivel az MSZP-DK-Momentum trió ebben a kérdésben hajthatatlannak bizonyult, az együttműködésből kizárt LMP önállóan indul valamennyi pécsi választókerületben. Ezért az elvtelen lépésért, az elfogadhatatlan zsarolásért pedig vállalja a teljes politikai felelősséget az MSZP-DK-Momentum-Jobbik "szövetség".

Az LMP szomorúan látja, hogy a hatalmi pozíciókon marakodó, kizárólag a választókerületek osztogatásával foglalkozó pártok nem tudták meghaladni önmagukat. Mi ugyanakkor ezen túl is – szigorúan az eredeti feltételek mellett – nyitottak vagyunk az együttműködésre, mert mindenki számára világos, hogy ez szolgálná Pécs érdekét. Az együttműködés nem szólhat pusztán hatalmi pozíciók osztogatásáról. Ha nem sikerül világos garanciákat adni a pécsieknek arra, hogy 2019-ben nem csak az elmúlt tíz év, de az ez előtti időszak szocialista mutyivilágát is meg kívánjuk haladni, akkor az ellenzék nem lesz, és nem is lehet eredményes. Az LMP bármiféle együttműködésre csak abban az esetben hajlandó, ha az garanciát jelent az átláthatóság, a korrupciómentesség biztosítására, a felelős vagyongazdálkodás megvalósítására, és a fenntartható városfejlesztési elvek érvényesítésére."

- zárul az LMP közleménye.

Déja vu

A helyi LMP a 2018-as önkormányzati választás előtt is kitartott az önállóság mellett, hiába kérte például erre nyílt levélben a Göncz Kingát, Lévai Katalint, Bárándy Pétert, Balázs Pétert és Mellár Tamást is soraiban tudó V18, hogy Keresztes László Lóránt lépjen vissza az esélyesebbnek mért Mellár javára. Mellár Tamás ennek ellenére, szorosan, de behúzta a körzetet Csizi Péter előtt, igaz, ez nem az LMP-n múlott.

Forrás: H.V.