Az OLAF-nak is gyanúsak lettek Orbán vejének közbeszerzései

2018. január 12. 12:28 2018. jan. 12. 12:28

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel 35 olyan, 2011-2015 közt kiírt és uniós pénzeket felhasználó közbeszerzésnél, melyeken az Elios Zrt. nyert. A tárgyalt időszakban Tiborcz István, Orbán Viktor veje még tulajdonos volt a cégben. A cég Pécsen is elnyert egy közbeszerzést anno.

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 35 olyan, 2011 és 2015 között létrejött és uniós pénzeket felhasználó közbeszerzésnél, melyeken az Elios Innovatív Zrt. lett a nyertes - írta meg az Index a Wall Street Journal cikke alapján. Ebben az időben Tiborcz István, Orbán Viktor veje is tulajdonos volt a cégben, végül 2015 áprilisa végén vált meg az érdekeltségétől.

A lap szerint az OLAF már megküldte a jelentést a magyar ügyészségnek, és azzal a javaslattal élt, hogy tegyenek jogi lépéseket.

A lap szerint az OLAF két éves vizsgálata során nemcsak súlyos szabálysértéseket, de összeférhetetlenséget is felfedezett a vizsgált közbeszerzéseknél: Hamar Endre cége, a Sistrade úgy vett részt a közvilágítás-korszerűsítési pályázatokban az önkormányzatok részéről, hogy közben Hamarnak egy másik cégen keresztül érdekeltsége volt az Eliosban.

Az OLAF-nak egyébként az a javaslata az Európai Bizottság felé, hogy kérjék vissza a közbeszerzésekre adott 40 millió eurót (12 milliárd forint körülbelül) az Eliostól.

2015-ben egyébiránt már indult rendőrségi nyomozás Magyarországon az Elios Zrt. közbeszerzései miatt, akkor négy pályázatot - Hévíz, Szekszárd, Kalocsa és Mezőhegyes - vizsgáltak pont azért, mert a Sistrade-en keresztül Hamar Endre is érdekelt volt az ügyletekben. Egy másik nyomozás is elindult abban az évben, ám ezek végül elhaltak. (Hamar Endre neve Pécsen is többször feltűnt trafikoktól kezdve sok minden más üzletágban.)

Pécsen a közvilágítás korszerűsítésének első ütemét ugyancsak az Elios Zrt. nyerte el még 2014 végén, a szinte még frissen megválasztott fideszes városvezetés pedig 1,045 milliárdos hitelt vett fel az ügyletre Orbánék jóváhagyásával, amit az OTP meg is adott 420 millióért. A lámpák cseréje olyan jól sikerült, hogy az egyik az eget világította néhány napig.

2017 januárjának végén pedig az is kiderült, hogy az Elios - akkor még E-Os néven - már az uniós közvilágítási pályázatok kiírása előtt fél évvel feltűnt több önkormányzatnál is, például a szekszárdinál.