Azonnali bírósági ítélet állíthatja meg a fideszes agymenést: felfüggeszthetik az akkumulátorgyár építését

2023. július 13. 16:11 2023. júl. 13. 16:11

Debrecen vízellátásának biztonsága kritikus helyzetben van az Ítélőtábla álláspontja szerint: komolyan fontolóra kell venni a CATL-beruházás azonnali felfüggesztését.

A fideszesek által az országba hívott CATL sivataggá változtatná a Tiszántúlt.

Újabb döntést kell hoznia a Debreceni Törvényszéknek a környezetvédelmi aggályok miatt, hogy felfüggessze-e a kínai CATL által épített akkumulátorgyár beruházását, amelyet a Fidesz-kormány nemzetgazdaságilag kiemelt projektnek nyilvánított - számol be róla a 24.hu.

A Fővárosi Ítélőtábla friss másodfokú végzése értelmében megsemmisítették a korábbi döntést, amelyben a Debreceni Törvényszék elutasította a kínai óriáscég 3000 milliárd forintos beruházásának felfüggesztését, és új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot.

A debreceni akkumulátorgyár

A hatalmas víz- és energiaigényű CATL környezethasználati engedélyét összesen hat magánszemély és két civilszervezet támadta meg a bíróságon. Az egyik magánszemély az engedély visszavonása mellett azonnali jogvédelmet is kért a bíróságtól, vagyis azt, hogy a CATL a per ideje alatt ne folytathassa az építkezést.

Az illetékes Kormányhivatal - amely a fideszes befolyásnak van kitéve - február 13-án bejelentette, hogy lezárták a kínai cég kérelmére indított összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati eljárást, és engedélyt adtak a beruházásnak, ami gyakorlatilag zöld utat jelent számukra.

A Debrecen közelében található ipari parkban élő lakosság több demonstrációt is szervezett a városban, és az ellenzéki pártok is bekapcsolódtak az akciókba. Habár a párt szerint a gigaberuházás ügye egyértelműen országos jelentőségű probléma, a bíróság a közigazgatási per során kizárni fogja az eljárásból a nem helyi szereplőket.

Az utóbbi debreceni tárgyaláson kiderült, hogy az engedély felülvizsgálatára időben benyújtott hét kereset közül egyet kizártak, míg a többi kereset vizsgálata még folyamatban van.

Az ítélőtábla így reagált:

Az új végzés meghozatala során az elsőfokú bíróságnak (…) az arányosság elve alapján, a közérdek és valamennyi fél szempontjából azt kell mérlegelnie, hogy az azonnali jogvédelem elmaradása nem okoz-e súlyosabb hátrányt, mint amilyennel az azonnali jogvédelem biztosítása járna. A felek szempontjai mellett figyelemmel kell lennie (…) a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósításához, valamint (…) Debrecen város közműves vízellátása ellátásbiztonságához fűződő közérdekre egyaránt.

Az engedély kiadása előtt visszavonták a kormányhivatal részéről azt a szakértői tanulmányt, amely a gyárakhoz vezető új vízvezeték építésének előkészítéséhez készült. Ebben eredetileg azt írták, hogy a CATL napi vízigénye csúcsidőben akár 60 ezer köbméterre is emelkedhet, ami a város lakossági fogyasztásával együtt már közelítené a debreceni kutak maximális kapacitását.

Később az adatokat módosították, és közölték, hogy a déli ipari park fogyasztása maximálisan 24 ezer köbméter/nap lesz, ahogy azt eredetileg a fideszes debreceni városvezetés állította.

Eközben Pécsett és környékén...

Az egész onnan indult, hogy a náci karlendítős fideszes influenszer, Trombitás Kristóf megszellőztette, hogy ha ennyi az elégedetlenkedő mindenhol, akkor hozzák Pécsre az akkumulátorgyárat, mert itt örülni fognak az új munkahelyeknek. Kővári János természetesen viccet csinált az ügyből, míg frakciótársai felháborodtak azon, hogy a döntést megelőzte egy közvélemény-kutatás, melyben Péterffy Attila megkérdezte a pécsieket, hogy szeretnének-e savgyarmat lenni. A végeredmény alapján végül megmenekült a város, nem lesz akkumulátorgyár Pécsen, a városvezetés nem engedélyezi.

Nemrég nyilvánosságra került, hogy ha nem is Pécsett, de Bicsérden viszont építenek egy komplett ipari parkot. Ott bekövetkezhet, amitől a debreceniek is rettegnek. Ez bizony hatással lehet ugyanúgy a Pécsen és környékükön élőknek, mert ezen a területen már bármikor elkezdhetnek akkumulátorgyárat építeni. Hoppál Péter közbenjárásával történhetett meg a bejelentés, nem is győznek neki hálálkodni:

Úgy tűnik, hogy a Fidesz frakciónak nem csak országos szinten, de a mi környezetünkben sem szent semmi. Tesszük fel a kérdést: mit ér néhány munkahely, ha közben a gyermekeink egészségtelenek, sőt betegek lesznek? Az emberek akarata egyértelmű! Semmilyen akkumulátorgyárat és semmilyen károsanyagot kibocsájtó üzemet nem szeretnének a közelükben tudni.

Amikor a bazsarózsák egészsége forgott kockán, akkor Kővári János volt élharcosa a tiltakozásnak, most viszont nem csinál semmit. Amikor emberéletekről van szó, akkor maradnak az idézetek az evangéliumból, Facebook-on.

Aztán persze lehet érv a munkahelyek számának növelése, de amikor az egész Dunántúl egy kietlen, termőképtelen pusztává változik, akkor mi lesz a következő lépés? Akkor mit mondanak annak a temérdek mennyiségű mezőgazdásznak, akik emiatt veszítik el a munkájukat? És mit mondanak azoknak a családoknak, akiknek megkárosítják az egészségüket?

És vajon azok után, ahogy a Lokátor esetében Kővári János azt állította, hogy az emberek egészsége a legfontosabb, akkor erre a beruházásra mit fog reagálni? Ezt is elpoénkodja? Ráfogja a munkahelyteremtésre? Vagy ebben az esetben, amikor Hoppál Péter dönt a feje felett, akkor már nem is olyan fontos az emberek egészsége?

Forrás: propeller.hu/24.hu

Képek: pixabay/24.hu