Bánki Erik beszántaná a lakástakarék állami támogatását

2018. október 15. 13:40 2018. okt. 15. 13:40

Egy, a fideszes Bánki Erik által jegyzett törvényjavaslat szerint a jövőben megszűnne a lakástakarékpénztárak állami támogatása, azaz az, hogy a lakáscélra gyűjtött pénzhez hozzátesz az állam 30 százalékot. Bánki szerint ez nem szolgálja megfelelően az otthonteremtést, bezzeg a CSOK, na, az igen, így inkább oda pakolnák a jövőben a lakástakarékpénztárak kiegészítő forrásait.

A Parlament honlapjára október 15-én felkerült javaslatot a 444 szúrta ki. Előterjesztője a Gazdasági bizottság fideszes feje, Bánki Erik azt találta ki, hogy meg kell szüntetni az 1997 óta létező lakástakarék állami támogatását.

A 21 éves múltra visszatekintő megtakarítási formában összegyűlt pénzt különböző lakáscélra - vásárlásra, építésre, felújításra vagy jelzáloghitel előtörlesztésére - lehet felhasználni, minimum 4, maximum 10 évig lehet így gyűjteni. A legjobb dolog az benne, hogy - még - az állam 30 százalékos támogatást adott a befizetések után, minden 100 forint után hozzátett 30 forintot. A plafon évente 72 ezer forint volt, ennyit adott maximálisan az állam, ez négy év alatt 288 ezer, 10 év alatt 720 ezer forint pluszt jelentett.

Pár napja a Bankmonitoron megjelent egy cikk, miszerint 30-ról 20 százalékra mérséklődne az állami támogatás a lakástakarék esetén, az évi adható maximum támogatás viszont 100 ezer forintra nőne a jelenlegi 72 ezer forintról. Most viszont egy, a Parlament elé kerülő előterjesztés szerint nem lesz ilyen. Bánki Erik azzal érvelt az Index szerint az előterjesztésben, hogy „a lakástakarékpénztárakat több mint húsz éve támogatja az állam, azonban ez a megtakarítási forma nem szolgálja eredményesen az otthonteremtési célokat, miközben a szolgáltatók az állami támogatás egy részén is extraprofitot realizálnak. A lakástakarék program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált”.

Bánki szerint miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakástakarék-pénztárakhoz. A fideszes képviselő szerint a lakástakarék-megtakarítást a futamidő végén akár medence vagy szauna építésére is fel lehet használni.

Bánki elsütötte azt is, hogy a négy lakástakarékpénztári szolgáltató - Erste Lakástakarék, Fundamenta Lakáskassza, OTP Lakástakarékpénztár és Aegon Lakástakarék - 2010 óta közel 60 milliárd forint "extraprofitot" húzott be.

A cikkből kiderült, az eddig a lakástakarékokra fordított források a jövőben többek között a CSOK bővítésének pénzügyi fedezetét biztosítanák. Az idáig megkötött szerződések esetében a megtakarításokat az állam továbbra is támogatja a futamidő végéig. A jövőben megkötendő lakástakarék-szerződések viszont már mentesek lesznek az állami támogatástól.