Bánki Erikék rámentek a röplabdás tao-pénzekre

2018. január 20. 12:05 2018. jan. 20. 12:05

Egy kezdő jogász - két nagyon is ismert Fidesz-közeli tanácsadó fia - fél éve még tanácsadással foglalkozó pécsi cégének hagyott jóvá a Magyar Röplabda Szövetség egy 1,1 milliárd forintos TAO-keretet még 2017-ben. A cég címén több más vállalkozás is található, amik Bánki Erik rokonának érdekeltségébe tartoznak.

Akár sikersztori is lehetne

A G7 cikke szerint a 25 éves Szalai Marcellnek a kerethez kellett találnia olyan cégeket, amelyek a társasági adójukat az államkassza helyett neki és cégének utalják (a tao-rendszerről bővebben itt lehet olvasni). Ez a cikk szerint idén sikerült is, januárra már 410 millió forint jött össze.

A lap szerint akár sikersztori is lehetne ez a fiatal jogászról, meg az ő szerencséjéről, ám a magyar valóság ennél sokkal földhözragadtabb és büdösebb.

Bánki Erik a háttérből integet

Szalainak és cégének a cikk szerint ugyanis több szálon is köze van Bánki Erik baranyai fideszes politikushoz, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjéhez, akinek javaslatára egyébként pont tavaly került be a röplabda is a tao-támogatott sportok közé. Az csak véletlen egybeesés lehet, hogy Bánki felesége a röplabda szövetség Strand- és Szabadidő Röplabda Bizottságának az elnöke.

A lap szerint a Beach Sport Kft. (ez Szalai cége) részére jóváhagyott 1,1 milliárdos keret a legnagyobb, a sportágra jutó teljes keret közel egyhatoda, míg az infrastrukturális fejlesztésre szánt összegeknek közel a 30 százalékát kapta ez a cég.

A Beach Sport Kft. 8 hónappal ezelőtt váltott tevékenységi kört és nevet: 2017 júniusáig a vállalkozás tanácsadással foglalkozott és Mondis-Consultnak hívták, a röplabdához semmi köze nem volt. A cég maga sem volt túlzottan aktív a cikk szerint 2011 és 2016 közt ugyanis mindössze egy évben volt árbevétele, akkor is csupán 8,1 millió forintnyi.

"A cég tavaly tavasszal azonban profilt váltott: május közepén (épp egy héttel azelőtt, hogy Bánki Erik benyújtotta a tao-rendszer bővítését célzó javaslatát) átnevezték Beach Sport Kft-re, a hivatalos főtevékenysége pedig sportegyesületi tevékenység lett" - olvasható a cikkben.

A cég a pécsi Zrínyi utca 9. alá van bejegyezve, ahol még rajta kívül nyolc másik vállalkozás is található, amik közül négy Bánki rokonának, Bauer Nándor Zsoltnak az érdekeltségébe tartozik. (Bauer és Bánki rokoni kapcsolatáról korábban az Átlátszó írta meg, hogy nem tudni, testvérei, vagy csak féltestvérei egymásnak. Édesanyjuk neve viszont ugyanaz. A két férfinak közös cége is van, az ingatlanokkal foglalkozó Bábamad Kft.)

Tanácsadó család

A G7 cikke szerint egyébként Szalai Marcell Kamondi Mónika ügyvédnőnek és Szalai Sándornak, a Pécsi Napilap tulajdonosának a fia. A Beach Sport Kft. emailcíme is a Kamondi Ügyvédi Irodájáé. Kamondi Mónika 2009-2014 között több tízmillió forintot kapott a pécsi önkormányzattól tanácsadásért, de Szalai Sándor is jól járt a tanácsaival.

(És hogy a kapcsolódás még teljesebb legyen, az e-cégjegyzék adatai szerint a mohácsi B+B Impex Kft-ben Bauer Sándor Norbertnek a kézbesítési megbízottja Kamondi Monika. A B+B Impex Kft-nek a pécsi Király utcai volt munkaügyi központ épületéhez is volt köze, amit 2016-ban a magyar állam vett meg 613 millió forintért.)

Bánkiék másik cégen keresztül is rámentek a tao-pénzre

A G7 cikke szerint nemcsak közvetett módon érdekelt a tao-pénzek megfelelő helyre kerülésében a Bánki-család: a Mohácsi Sport Klub Nonprofit Kft-nek 114 millió forintos keretet hagyott jóvá a röplabda szövetség. A cég Bánki Erik feleségének közvetlen tulajdonában áll, ám kézbesítési címénél az e-cégjegyzék adatai szerint ugyancsak ugyanaz az emailcím van megadva, mint a Kamondi Ügyvédi Irodáé.

Ráadásul a cég tavaly még Mohácsi Lovas Klub néven futott, akkor uniós tízmilliók kerültek a céghez pályázati úton.