Bánkihoz közel álló cég nyerte a pécsi fociakadémia 1,8 milliárdos tenderét

2019. március 13. 08:13 2019. márc. 13. 08:13

Bánki Erikhez közel álló cég nyerte meg a Pécsi Labdarúgó Utánpótlás Akadémia megépítésére kiért, nettó 1,8 milliárd forintos közbeszerzést. A cég már korábban is több pécsi tenderen tarolt, noha amúgy Pest megyébe vannak bejegyezve.

A 24.hu cikke szerint eldőlt, hogy mely cég építheti a baranyai megyeszékhelyen a PSN Zrt. alá tartozó Pécsi Labdarúgó Utánpótlás Akadémiát.

A lap a Közbeszerzési Értesítőre hivatkozva arról ír, hogy a nettó 1,8 milliárd forintos (bruttó 2,3 milliárd forint) beruházás generálkivitelezését a B Build & Trade Kft. nyerte el, amely Benik Balázs tereprali-bajnok cége.

A cég korábban többször is nyert már Pécsen és Baranyában közbeszerzéseket, először 2015-ben tűntek fel, Bánki Erikék mohácsi lovardájának uniós pénzből történő szépítésénél, erről anno még az Átlátszó írt. A lap akkor arról is írt, hogy "Bánki Ágnes maga is amatőr autóversenyző. A beharangozók szerint például éppen Benik feleségével is együtt is terveztek rajthoz állni egy jelentősebb kupa betétfutamában."

Azóta a 24.hu gyűjtése szerint a B Build & Trade Kft. - amely budapesti cég, de van pécsi és paksi fióktelepe az e-cégjegyzék adatai szerint - a következő pécsi közbeszerzéseket nyerte meg:

  • 2015-ben Pécs önkormányzata kétrészes közbeszerzésben keresett céget a "Mecseki ökoturisztikai élménypark kialakítása a pécsi állatkert funkcióbővítő fejlesztésével és kerékpár turisztikai infrastruktúra fejlesztésével" tárgyú projektre. Mindkét részt a B Build & Trade Kft. nyerte meg, összesen 268,6 millió forintos értékben.
  • 2017-ben a PTE Gyógyszerésztudományi Kar Rókus utcai telephelyén egy épületkivitelezési tendert nyertek meg 244,3 millió forint értékben. Ugyanebben az évben a Scorpion-Trans Kft-vel közösen pedig a Damjanich utcai egykori Művészeti Kar épületén dolgozhattak 529,6 millió forintért.
  • 2018 márciusában a cég megnyerte a Testvérvárosok téri óvoda és bölcsőde teljes felújítását, 328,9 millió forintért.
  • Ugyancsak tavaly ez a cég vitte el a tíz elektromos busz tárolására szolgáló könnyűszerkezetes csarnok felépítésére kiírt 181,1 millió forintos tendert.
  • Szintén 2018-ban sikerült a B Build & Trade Kft-nek a Déli Ipari Park fejlesztését célzó 639 millió forintos közbeszerzést is megnyernie.
  • A 24.hu számításai szerint csak Pécsen az utóbbi években a cég több mint 2,4 milliárd forintos értéken nyert közbeszerzéseket - ehhez jön a most megnyert 1,8 milliárd forintos tender.

    A lap szerint a cég Budapesten is fényeskedik, ott nemrég egy 3,8 milliárd forintos közbeszerzést sikerült megszerezniük a Digi-X Kft-vel közösen.