Budapesten is elfogyott a levegő Vári Attila körül – jól döntöttek a pécsiek 2019-ben

2022. október 20. 12:46 2022. okt. 20. 12:46

Vári Attila lemondani kényszerült a Magyar Vízilabda Szövetség elnöki posztjáról. A Telex cikke szerint „kétes ügyek sorozata” vezethetett odáig, hogy annak a magyar kormánynak is elfogyott a volt vízilabdázóba vetett bizalma, amelyet egész Európában csak a legelvakultabb hazai politikai hívei tartanak tisztességesnek és megbízhatónak. Amennyiben a cikkben leírtak helytállóak, akkor 2019 őszén igazán jól döntöttek a pécsiek, amikor messze elkerülték a szavazólapon Vári nevét.

Elfogyott a levegő, lemondott

A Telex címlapon hozta azt a cikkét, amelyben Vári Attila távozását taglalják a Magyar Vízilabda Szövetség elnöki tisztségéből. 

 

A cikk hosszan fejtegeti azt, hogy a magyar vízilabdázók eredményei aligha adhattak okot a bizalomvesztésre, így minden bizonnyal a szövetség és Vári Attila egyéb, zűrös ügyeivezettek a lemondáshoz.

 

A cikk tételesen foglalkozik Vári sportolói karrierjével, a 2000-es évek elején elért zajos sikerekkel, és azzal, hogy a Fidesz első választási győzelme után igen rövid időre volt szükség ahhoz, hogy a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatójává válasszák. Ez 2010 július elsején történt - a teljes történethez hozzátartozik, hogy Pécsett a Fidesz már bő egy évvel korábban, 2009 májusában megszerezte a hatalmat.

A Telex szerint „Bánki Erik kormánypárti országgyűlési képviselő, a parlament gazdasági bizottságának mai elnöke egyengette az útját”, a lap hozzátette azt is, hogy „újabb pár hónap elteltével már a sportot felügyelő Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szakmai tanácsadója volt”.

A lap cikke szerint, bár 2018-ban és 2020-ban is megválasztotta a tagság a vízilabdaszövetség elnökének, két év alatt sok minden megváltozott Vári Attila körül. 2018-ban nem is volt kérdés, hogy a komoly kormányzati kapcsolatrendszerrel rendelkező egykori sportoló lesz Kemény Dénes utódja. Két évvel később azonban már korántsem volt akkora a támogatottsága.

 

2019 forró ősze

 

2019-ben az addigra kissé kádereit vesztett pécsi Fidesz Vári Attila méretes vállai mögött igyekezett újabb 5 évre bemasírozni a hatalomba. Mint ismert, 2017-ben a Páva Zsolt vezette önkormányzatot kiskorúsította a kormány. A Pécset vihargyorsan csődbe lavírozó városvezetés 9,5 milliárd forintos segélyt kapott az államtól, amit a mai napig nyögnek a város adófizetői. Mellé pedig egy csődgondnokot - a modern magyar önkormányzatiság idején először, és máig kizárólag Pécs önkormányzatának nyakán ül az Államkincstár felügyelője. 

Ilyen kétes dicsőség után Vári feladata lett volna győzelemre vezetni az amúgy rommávertcsapatokat. Ma már tudjuk, nem sikerült a bravúr, a pécsi Fideszt maga alá temette a Volvo-gate, a Holdról is jól kivehető teszetoszaság.

 

Bajok itt…

Akik a választások idején és azt követően rendszeresen olvasták a Pécsi STOP cikkeit, alaposan tájékozódhattak Vári Attila ügyeiről. Márpedig a lista igen hosszú.

A PSN Zrt. kezelésében lévő sportcsarnok két biztonsági őre nagyon rondán megvert egy egyetemistát, az ügyben eljáró bíróságok sem első, sem másodfokon nem tartották teljesen szavahihetőnek Vári Attila tanúvallomását. A volt vezetőt hamistanúzás miatt fel is jelentették, de a nyomozást megszüntette a rendőrség.

 

Több, a Vári-érában történt visszaélést dobott fel az az átvilágítás is, amelyet Péterffy Attila, Pécs polgármestere vállalt a 2019-es választási kampány során, és amelyet el is rendelt, röviddel megválasztása után.

Ezeket részeletesen megtalálja az átvilágítás által érintett ügyeket alaposan bemutató oldalon (https://elszamoltatas.pecs.hu/ugyek.html), ezért igyekszünk csak címszavakban felvillantani őket.

 

Költségvetési csalás gyanúját állapította meg a rendőrség abban az ügyben, amelyben TAO-forrásból elszámolt ügyvédi díjakat vizsgáltak az önkormányzat által megbízott ügyvédek.

 

Aggályos körülményeket tárt fel az audit mintegy 80 millió forintnyi pályakarbantartó gép vásárlása során.

 

Bruttó 127 millió forint közpénzt fizetett ki a PSN a PMFC-Sport Kft. részére, zömében a PMFC brandért. A kérdés, hogy ez megért-e ennyit, az ügyben nyomozás folyik.

 

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. túlárazott és csak részben teljesített szerződések alapján fizetett ki tízmilliókat a korábbi vezérigazgató és üzlettársai érdekeltségébe tartozó cégnek. A pénzből fiatal sportolók telemetriás EKG szűrésének kellett volna megvalósulnia, ám ez csak kis részben sikerült.

 

Már-már legendás a PSN Hullámfürdőben található konditermének ügye. Ezt havonta 30 ezer forintért adta bérbe, majd időszakonként ennek többszöröséért, óránként 20 ezer forintért bérelte vissza Vári idején az önkormányzat cége. Úgy, hogy ráadásul az üzemeltetést is a PSN végezte.

Az pedig már hab a tortán, hogy a párhuzamosan céget vezető, ám közben polgármesteri babérokra is törő Vári Attila gépéből, és további asztali számítógépekből összesen 6 merevlemezt távolítottak el, a szerverről pedig párhuzamosan eltűnt a PSN Zrt. levelezésének 99%-a. Mindez már egy olyan környezetben, amelyben frissen megválasztott polgármester, Péterffy Attila levélben nyomatékosan felhívta minden önkormányzati cég vezetőjének figyelmét iratmegőrzési kötelezettségére.

… bajok ott

 

A Telex cikke alapján a vízilabdaszövetség élén sem kerülték el Vári Attilát a problémás ügyek. A szövetségen belül egyre többen panaszkodtak átláthatatlanságra. Az internetes lap kiemelte azt az ügyet, amely akkor robbant ki, amikor a női vízilabdaválogatott a horvátországi Splitbe érkezett, és kiderült, hogy szállodaköltségeik nincsenek kifizetve. Elvileg még zajlik a vizsgálat arról, hogy ez miként történhetett meg, hogy a 60 ezer euró hogyan kötött ki egy hongkongi számlán, és miért volt elég másodjára az össze 70%-át átutalni a szervezőbizottságnak.

A Vári szövetségi elnöki karrierjének véget vető ügyek közé sorolják azt is, hogy a szövetség első emberének elképzelései között állítólag szerepelt penthouse lakások vásárlása TAO-forrásokból. Vannak, akik pedig azt a 100 millió forintot meghaladó összeget sokallják, amibe a szövetség székházának felújítása került.

Az ügyek végkifejlete az lett, hogy Vári múlt pénteken egy tévéstáb jelenlétében bejelentette a távozását. A pécsi polgármesteri poszt – a pécsiek bölcsességének köszönhetően – nem hullott az ölébe, az elnöki poszt is oda. Tagja maradt azonban Vári Attila a Testnevelési Egyetem kuratóriumának, ahonnan továbbra is milliós juttatást kap havonta.

 

Szerző: A.Pécsi.Proli