Csak a sztrájk hozhat áttörést - a rabszolgatörvény ellen tüntettek Pécsett

2019. január 19. 15:05 2019. jan. 19. 15:05

Szombaton délután háromtól tartották Pécsen a rabszolgatörvény elleni harmadik tüntetést, a szakszervezetek a Széchenyi téren mondták el követeléseiket. Január 21-től félpályás útlezárásokkal folytatódik a tiltakozás a baranyai megyeszékhelyen a budai vámnál és a cserkúti elágazásnál.

Január 19-én, szombaton délután három órakor elindult a rabszolgatörvény, a közigazgatási bíróságok és úgy általában a Fidesz politikája és országlása elleni harmadik pécsi tüntetés (az előzőekről itt és itt lehet olvasni).

A baranyai megyeszékhelyen tartott demonstrációval egy időben (illetve előtte a nap folyamán) az ország számos városában és a fővárosban tiltakoznak egyszerre a kormány ellen Álljon meg az ország! néven. A pécsi megmozduláson a szakszervezetek képviselői szólalnak fel a rabszolgatörvényként elhíresült túlmunkát szabályozó módosítás ellen.

A tüntetés útvonala: Barbakán, Aradi vértanúk útja, Alagút, Kálvária utca, Majorossy utca, Király utca, Széchenyi tér útirány volt.

16:20 - Benke: a rabszolgatörvény családokat szakít szét

Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség területi titkára elsőként azt kérdezte, hogy akarnak-e 400 órát évente dolgozni, amit 3 év múlva fizetnek ki. A tömeg nemleges válaszára Benke hozzátette, nem érti, hogy Orbánék miért nem hallják meg 4 millió munkavállaló hangját. A túlóra minden családot fog érinteni, mert ha a munkavállalók túlóráznak, akkor a bölcsődei, óvodai dolgozók, a tanárok is túlórázni fognak. A törvénymódosítás szétzülleszti a családokat.

A rendőrök, tűzoltók is tudják, hogy amit most túlóráznak, azt lehet, hogy ki sem fizetik nekik, hanem csak lecsúsztathatják.

Benke szerint arcátlan volt a rabszolgatörvény sunyi megszavazása, ez a 4 millió magyar munkavállaló lenézése, miközben a munkavállalók miatt lesz a sosem dolgozó politikusoknak palotája.

A szakszervezeti vezető elmondta, a munkavállalók akarják eldönteni, hogy mennyit túlóráznak, és ők 8 órában, heti öt napban szeretnének dolgozni, hogy a családjukra is jusson idő.

Benke Norbert elmondta, január 21-től a budai vámnál és a cserkúti elágazásnál félpályás útlezárások lesznek, óriási dugók várhatóak, de a munkavállalókért teszik ezt. Azt kell megérteni, hgy a politikusok vannak a szavazókért, és nem fordítva.

Szolidaritást!

- zárta le Benke Norbert a rendezvényt.

A harmadik pécsi rabszolgatörvény elleni tüntetésről készült élő közvetítést itt lehet visszanézni:

16:09 - Ki kell söpörni a szemetet

Varga Orsolya, a NEM (Nők Ellenálási Mozgalma) arról beszélt, hogy a nők akkor is tudnak szülni, ha azt parancsba adják. Bárki csatlakozhat hozzájuk, aki demokratikus és szabad országban akar élni. sok a szemét az országban Varga szerint, nemet kell mondani a diktatúrára, a félelemben élésre.

Olyan országban akarunk élni, ahol 18 éves lányokat vegzálnak magukat értelmiségnek mondó férfiak? Hogy az ország határain az legyen kiírva, hogy magánterület?

- sorolta Varga Orsolya, aki szerint ha fotelforradalmárok maradnak, akkor rabszolgák lesznek.

A felszólaló hozzátette, ez nem fog menni egyik napról a másikra, de össze kell fogni és cselekedni kell, mert minél többen állnak ki a jogaikért, annál gyengébb lesz a hatalom. Be kell lépni a szakszervezetekbe, és le kell váltani azokat, akik ott hátráltatják a munkát - fogalmazott.

A bölcsődei dolgozóknak sem tetszik a rendszer

Hetesi Ildikó, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének helyi képviselője a tömeget kérte, hogy mondják utána, mire van szükség az országban: egymás melletti kiállásra többek közt. Hetesi szerint a bérezésben már a V4-es országok is elhagyták Magyarországot, kiszámítható jövőre van szükség és létbiztonságra. Hozzátette, a bölcsődei gondozók fizetése is évek óta alacsony, miközben ők nevelik a jövő generációját. Egységben az erő, tartsatok ki egymás mellett - zárta sorait.

15:57 - Nagy Erzsébet: csak a sztrájk fog áttörést hozni

Az első felszólaló Nagy Erzsébet és Virág Judit tanárnők voltak, akik felolvasták, hogy az országban Budapesten kívül hol folyik, vagy hol volt az elmúlt órákban (illetve pénteken) demonstráció: a sor Ajkától Szigetvárig, Orosházától Komlón át Kaposvárig terjed.

A rabszolgatörvény ellen külföldön is több városban tartanak megmozdulásokat.

Nagy Erzsébet elmondta, most a szakszervezeteknél pattog a labda, eljutottak odáig, mert nem várhatnak tovább. Ezért volt kénytelen a PDSZ az elsők közt kezdeményezni az országos sztrájkelőkészítő bizottság létrejöttét, amely december végére összehangolta a csatlakozó, tucatnál is több szakszervezet munkáját.

A sztrájktörvény miatt kellenek a sztrájkbizottságot, mert Nagy szerint a kormány ebből még ért. Csak a sztrájk fog áttörést hozni - tette hozzá.

A PDSZ helyi ügyvivője szerint csak összefogással lehet elérni a változásokat, ezért mindenki keresse meg a munkahelyén illetékes szakszervezetet, ha pedig nem elégedettek a vezetők munkájával, akkor le is válthatják őket. Pécsen január 21-től indul félpályás útlezárás (erről bővebben itt írtunk), sorolta Nagy, és felolvasta a PDSZ által már megfogalmazott általános és ágazati sztrájkköveteléseket. Az általános követeléseket a tömeg nagy ovációval fogadta.

Nagy Erzsébet a sztrájkkövetelések után még felsorolta, hogy csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez; a közigazgatási bíróságok kialakítását célzó törvényt is vissza kell vonni.

15:53

A pécsi tüntetésen olyan 800-900 fő közti tömeg vonult a Barbakántól, zúgott a Mocskos Fidesz!, az Orbán takarodj! és a Fidesz-maffia!. A szakszervezetek részéről a Túlórázni jöttünk! és a Tisztes bért! skandálást is lehetett hallani.

A résztvevők eleje 15:43-ra ért a Széchenyi térre a Király utcán keresztül, a vége közel 10 perccel ért be a térre, amit az elején kissé szellősen, de a felszólalások hatására egyre jobban megtöltöttek.