Egy új módszert dolgozott ki a Biokom, hogy eltüntessék a graffitiket

2024. május 16. 13:02 2024. máj. 16. 13:02

A Biokom NKft. jelenleg azon dolgozik, hogy eltávolítsa a városképet elcsúfító graffitiket. Folyamatosan tesztelnek különböző oldószereket a kertvárosi buszmegállók polikarbonát oldalfalain, hogy munkájukat még hatékonyabban végezzék.

Az elmúlt időszakban a városüzemeltetési társaság komoly energiát fordított arra, hogy eltávolítsa a közterületi bútorokat, oszlopokat és parkolóautomatákat elcsúfító graffitiket és matricákat. A Tettye környékétől kezdve egészen a belvárosi utcákig és az Apáczai körtér felnőtt játszóteréig tisztítottak meg több területet. Most pedig a kertvárosi buszmegállók kerültek a Biokom figyelmének középpontjába, egy tesztidőszak keretében.

Palotai Tamás, a Biokom Nkft. kommunikációs és PR szakreferense elmondta, hogy munkájuk során számosféle festékanyaggal találkoznak, így próbálják megkeresni a legoptimálisabb oldószert, amely hatékonyan tisztítja a felületet, ugyanakkor minimálisra csökkenti vagy egyáltalán nem roncsolja azt.

A fókusz most elsősorban a polikarbonát oldalfallal rendelkező várók tisztítására irányul. Herbai Attila, a társaság köztisztasági vezetője szerint ezekről a festék sokféle hígítóval eltávolítható, azonban a legtöbb anyag károsítja a felületet. Úgy néz ki, most találtak egy olyan anyagot, amely képes kiküszöbölni ezt a problémát, és már sikeresen tesztelték a Krisztina téri, Várkonyi Nándor utcai és Littke utcai buszmegállókban.

Sajnos gyakran előfordul, hogy a megtisztított területeken néhány napon belül újra megjelennek a falfirkák és matricák. A Biokom hangsúlyozza, hogy a pécsiek együttműködése elengedhetetlen annak érdekében, hogy megóvjuk a közterületi bútorok és eszközök állapotát. Ha valaki graffitit vagy illegálisan elhelyezett matricákat észlel, azt jelezheti a Pécsi Közterület-felügyeletnek vagy a rendőrség munkatársainak. Fontos tudni, hogy a graffiti elhelyezése törvényellenes, és az elkövető pénzbírsággal vagy akár szabadságvesztéssel is sújtható.

Forrás: Pécsma