Egyre rosszabb állapotban a pécsi hajléktalanok

2019. november 9. 10:09 2019. nov. 9. 10:09

November elsejével kezdetét vette a krízisidőszak a hajléktalanellátásban, a baranyai megyeszékhelyen a TÁMASZ Alapítvány Pécs utcai szociális szolgálata 24 órás lefedettséggel járja a városban és vonzáskörzetében élő fedél nélkülieket, éjszakánként közel 100 kilométert megtéve. Az utcán élők száma egyre kevesebb, ami nem a tavalyi hajléktalantörvénynek, sokkal inkább az egyre romló egészségi állapotuknak tudható be.

A Pécsett élő hajléktalanok száma 1000-1500 közé tehető, 2018-ban közel 1400-at tartottak számon - mondta el lapunknak Fonyó József, a Támasz Alapítvány Integrált Intézményének vezetője. Szavai szerint az alapítvány 325 férőhelyes szállásnyújtó intézményrendszerével, 350 férőhelyes nappali ellátással, 200 fős népkonyhával is rendelkezik. Emellett a szervezetnek van egy Egészségügyi Centruma is, mely magában foglalja a hajléktalanok 24 órás háziorvosi ügyeletét betegszállítással egyetemben.

2018-ban 1400 hajléktalant regisztráltak, ebből 500 fővel tartott kapcsolatot az utcai szociális szolgálat. Idén esténként 55 helyszínre mennek ki az alapítvány munkatársai, 91 fővel tartanak kapcsolatot, hogy mindenkit végigjárjanak, esténként egy 97 kilométeres kört tesznek meg.

Fonyó szerint csökkent az utcán élő személyek száma. Ez kevésbé a tavalyi hajléktalantörvény hozadéka, sokkal inkább annak tudható be, hogy rendkívül rossz egészségügyi állapotba kerültek. Az intézményvezető elmondta, ezen trend miatt új szolgáltatásokat kellett létrehozniuk: az Edison utcai szállón 14 férőhelyes lábadozót alakítottak ki, míg a Gombában egy 24 órás betegszoba várja a fedél nélkülieket 24 órás nővéri felügyelet mellett.

- Túlterheltség van viszont a leromlott hajléktalanokat tekintve – árulta el az intézményvezető. Őket eddig a Rét utcai Hajléktalanok Otthonában helyezték el (50 főnek van hely), de gyakorlatilag tele van ez a részleg, ezért kellett a fenti lábadozókat kialakítani.

Fonyó szerint szükség volna új helyekre Pécsett a hajléktalanellátás tekintetében, leginkább egy új épület oldaná meg a felmerült problémákat. Hozzátette, a normál férőhelyeket nézve a férfiak esetén nincs gond, minden utcán élő elhelyezhető ezeken. A női ellátás kapacitása viszont nem biztos, hogy elegendő lesz: a Dél-Dunántúlon összesen 35 menhely típusú férőhely van nők számára, ebből 20 található Pécsett.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP