Elindult a sztrájk a Volánbusznál

2023. december 10. 11:24 2023. dec. 10. 11:24

Nem elég a havazás, a Volánbusznál a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet által mára és hétfőre meghirdetett sztrájk is nehezíti azok helyzetét, akik buszos tömegközlekedéssel akarnak útnak indulni. Mindenképpen érdemes előzetesen megnéznie a Volánbusz honlapját annak, aki busszal akar közlekedni. A társaság a sztrájk tervezett ideje alatt biztosítja az elégséges szolgáltatásokat. A Volánbusz dolgozói egyébként azért sztrájkolnak, mert 2024-re még nem kaptak bérfejlesztési ajánlatot. A szakszervezet 25 százalékos béremelést követel, de tulajdonosi felhatalmazás hiányában még nem tudtak ajánlatot tenni a munkavállalói oldalnak.

KAPCSOLÓDÓ: Lázár szerint irreális a volánbuszosok 25 százalékos béremelése

Vasárnap a járatok 80, hétfőn pedig 55 százaléka közlekedik majd, ez két nap alatt összesen 23 ezer kieső járatot jelent az ország területén. Kiderült azonban, hogy nem minden autóbusz-vezető csatlakozik a sztrájkhoz, így néhány helyen a tervezettnél több járat is indulhat. Dobi István, a szakszervezet elnöke a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet Facebook-oldalán árulónak nevezte azokat a sofőröket, akik mégis felveszik a munkát a sztrájk ideje alatt. Dobi szerint ezek a sofőrök sztrájktörők, akik elárulják a munkatársaikat, nem képesek az összefogásra, és a munkáltató szekerét tolják! A Volánbusz jogszerűtlennek tartja a sztrájkot, arra hivatkozva, hogy 2023-ra hatályban van egy érvényes bérmegállapodás, amelyet a cég betartott – írja az Index

A Fővárosi Törvényszék azonban első fokon jogszerűnek ítélte a Volánbusznál tervezett munkabeszüntetést. A mostani sztrájk időzítésével Lázár János építési és közlekedési miniszter sem ért egyet, sőt, a követelt béremelés mértékét is túlzónak tartja. Lázár szerint „A Volánbusznál működő közel két tucat szakszervezet közül csupán egy van, amely ennyire túlzó mértékű béremelést követel. Ennek teljesítését sztrájk útján igyekszik kierőszakolni, felelőtlenség.”

A sztrájk a Pécset és környékét magába foglaló útvonalakat is érinti. Az erről szóló listát ITT tekinthetik meg.

Forrás: Index