Emlékmű kontra demonstráció?

2017. február 3. 17:14 2017. feb. 3. 17:14

Lakhatás alulnézetből címmel szerveztek civilek demonstrációt a pécsi Kossuth térre péntekre. A Város Mindenkié ugyanoda kapott engedélyt, mint a Gulag áldozataira emlékező alkotás. Kaptak is rendesen az önkormányzati portáltól.

Már megint ezek

Lakni kell – lakhatás alulnézetből címmel rendezett demonstrációt pénteken a Kossuth tér nyugati felére a Szolidáris Építészet Kutatócsoport, a Város Mindenkié Pécs, a B2 Szakkollégium és a Támasz Alapítvány. A rendezvény a haljéktalanságot próbálta bemutatni szakemberek segítségével. Egyebek mellett betekinthettek az érdeklődők egy tipikus hajléktalan-kunyhóba, illetve az ott élők körülményeibe, de a hajlék nélkülieket is megszólították.

A rendezvényre ugyanoda kaptak engedélyt a szervezők, ahol az Inconnu-csoport szovjet munkatáborokba hurcoltak emlékére állított installációja is áll.

Az önkormányzat portálja neki is ugrott az AVM-nek, „nem mindennapi tiszteletlenségről” írtak, egyebek mellett. Bár azt kissé benézték, hogy az AVM nem február elsején jelentette be a rendezvényt, hanem január 25-én, és bár a rendőrségen és a Biokomon is átment a dolog, senki sem mondta nekik, hogy gyakorlatilag rátelepülnek egy installációra. Azért azt meg nehéz lenne rájuk fogni sok más rémtett mellett, hogy maguknak adtak területfoglalási engedélyt. Jegyeznénk meg csendben azzal együtt, hogy maximálisan tiszteletben tartjuk a szovjetek által elhurcolt, halálra kínzott és éheztetett magyarok emlékét.

Azért volt szakma is

Hajdu Krisztián, a pécsi hajléktalanok ellátásáért felelős Támasz Alapítvány szakmai vezetője lapunknak elmondta: a mostani idő ugyan rácáfol erre, de február 3-a a statisztikák alapján a leghidegebb napja az évnek. Nem véletlen, hogy munkacsoportot is elneveztek róla. Ezen a napon kutatás is zajlik a hajléktalanok körében és más rendezvényeket is tartanak. Ezek célja a figyelemfelhívás, a társadalom érzékenyítése a hajléktalanok problémáira. A kezdeményezés nemzetközi, Pécsen volt már egyebek mellett szabadtéri felolvasóest és Hajléktalanok éjszakája.

Az elmúlt hetek kemény hidegeit Pécsen Hajdu tudomása szerint kihűléses haláleset nélkül sikerült végigcsinálni. Hozzátette: rengeteget dolgoztak a kollégák, mindenki plusz erőt és időt tett bele. Sokan el is fogadták a segítséget, még a legkeményebb kötésű hajléktalanok közül is jó néhányat sikerült a melegedőkbe venni.