Hiába minden, Pécsett nem lép vissza az LMP jelöltje

2018. április 6. 08:50 2018. ápr. 6. 08:50

Hiába a több várost érintő visszalépés-hullám, a közösségi oldalakon már kérlelő hozzászólások, a tapinthatóan ezt támogató hangulat és a mérések, Pécsett nem lép vissza az LMP politikusa a jóval esélyesebb demokratikus jelölt javára. Így csak a kormányváltást sürgető választók józanságában lehet bízni, bennük hisz a hódmezővásárhelyi sikerember, Márki-Zay és Mellár Tamás is.

Kisebb visszalépés-cunami söpört végig az országon szerdán, Budapest több kerületében, Nyíregyházán, Debrecenben, Szigetszentmiklóson, Győrben és Dunakeszin javultak az ellenzéki esélyek. Még aznap kiderült: Csepelen visszalépett az LMP jelöltje is, és bár némileg más felhanggal, de Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is bejelentette: inkább visszalép Szekszárdon, ha nincs megegyezés az ellenzéki pártok között.

A napokban látott napvilágot a Medián kutatása, amely szerint az LMP-szavazók bő kétharmada ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy „az esélytelenebb ellenzéki jelölteknek vissza kellene lépniük az esélyesebb jelöltek javára, mert csak ők tudják legyőzni a Fideszt".

Ehhez jött még, hogy Keresztes László Lórántot, az LMP Baranya 1-es választókerületi jelöltjét többen szabályosan kérlelték a Facebookon, hogy lépjen vissza a mérések szerint egyedüli esélyes demokratikus jelölt, Mellár Tamás javára.

Mindezek fényében ismét megkerestük az LMP-s politikust, hogy nem gondolta-e meg magát a visszalépést illetően, de kérdeztük arról is: nem tart-e attól, hogy ez a fajta ragaszkodás már az LMP-s szavazók listára leadott voksait veszélyezteti.

Keresztes László szerint az LMP az a párt, amely komolyan gondolja az összefogást, az eddigi visszalépéseik és társelnökük szándéka is ezt támasztja alá. Leírta azt is: rengeteg támogatást és biztatást kapnak az emberektől, a KOM kutatása pedig szerinte azt mutatta ki, hogy visszalépése „irracionális lépés lenne”.

Az LMP és pécsi jelöltje véleményét a párton kívül viszont igen kevesen osztják. A KOM kutatás adatfelvétele hónapokkal ezelőtt, ráadásul a Fidesz hódmezővásárhelyi bukása előtt zajlott, azóta a széles ellenzéki összefogás fogalma merőben más megvilágításba került.

Ezt erősítette meg a hódmezővásárhelyi siker kovácsa, Márki-Zay Péter is Mellár Tamással közös pécsi fórumán. Többek között azt mondta:

„ha valaki a saját érdekében, a nemzet érdekében sem hajlandó összefogni másokkal, akkor ott nagy baj van”.

Azt is kiemelte a széles ellenzéki összefogással győztes polgármester, hogy

„fontos, hogy a pártok nem is, mi választópolgárok egyezzünk meg”,

a választók bizalmába pedig ő maga is Mellár Tamást, az esélyes és hiteles ellenzéki jelöltet ajánlotta.