Ingyen adat pedig nincs

2017. július 10. 13:55 2017. júl. 10. 13:55

Pert vesztett a Város Mindenkié Pécs (AVMP) a város önkormányzatával szemben hétfőn, fizetniük kell a kért adatokért, csak egy kicsit kevesebbet. Vagy kitalálnak mást.

Mint korábban megírtuk, az AVMP 2016 novemberében közérdekű adatigényléssel fordult dr. Lovász Istvánhoz, Pécs jegyzőjéhez, hogy a tevékenységükhöz szükséges adatokat megszerezzék a városháza lakásgazdálkodással foglalkozó részlegéről.

A jegyző válaszából kiderült, hogy a kért adatok „túlnyomó többsége” nem áll rendelkezésre, az összegyűjtésükhöz és rendszerezésükhöz szükséges munkaerő ráfordítás költsége pedig 193 623 forint. A közérdekű adatokhoz csak az összeg kiegyenlítése után juthatna hozzá a csoport. A csoport azonban az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról (röviden: Infotv.) alapján pert indított, mivel elfogadhatatlannak tartja, hogy az önkormányzat a választópolgárokkal fizettesse meg azt a munkát, amelynek elvégzése az ő feladata lenne, márpedig szerintük a város lakásgazdálkodásának nyilvántartása és átláthatóságának biztosítása az önkormányzat feladata.

Mivel az AVM Pécs tagjai túlnyomó részt hajlék nélküliek és lakásszegénységben élők, ezért egyrészt bírósági keresetet adtak be a TASZ segítségével, melyben kérték egyebek mellett a megítélt összeg felülbírálását. Emellett pedig az önkormányzati képviselőkhöz fordulnak segítségért, mivel ők térítésmentesen megkaphatják a munkájukhoz szükséges adatokat.

Az ügyben a Pécsi Járásbíróság hétfőn a város javára döntött, annyi eredmény sikerült csak elérni, hogy 25 ezer forinttal csökkentette az ítélet az összeget, mintegy 168 ezer forintba kerülnek az adatok, ha az AVMP ebben a formában és mennyiségben kéri őket.

A csoport még délután dönt arról, hogy mit lép az íéletre.