Javában zajlanak a munkálatok a Donátusi úton

2024. március 28. 12:48 2024. márc. 28. 12:48

A Városi Útfelújítási Programban az előzetes ütemterveknek megfelelően 2024. március 27-én, szerdán a Donátusi úton megtörtént út pályaszerkezetének az átépítése, amelyre azért volt szükség, mert az elmúlt évtizedekben az útalap jelentősen leromlott, összetöredezett - írja sajtóközleményében a Biokom Nkft.

A speciális eljárással történt átépítés előnye, hogy sokkal gyorsabban végezhető, mint a hagyományos bontással, majd pályaszerkezet építéssel történő kivitelezés.

Az eljárás során a géplánc maróberendezése az előírt 25-30 cm vastagságban az egész útpályát felmarta, majd elhaladása során visszadolgozta, elterítette és előtömörítette az adalékanyaggal valamint cementes kőanyaggal átkevert régi útpálya anyagát. A géplánc mögött profilozzák az útfelületet, majd úthengerekkel tömörítették. A munkaszakasz elkészülte után szilárdulni hagyják a felületet legalább 5 napig, amelyre a beton kötési idejének a kivárása miatt van szükség. Ebben az időszakban a tartósság érdekében nem szabad járműforgalommal terhelni az útalapot.

2024. április 2-án az út megkapja az aszfalt kötőréteget, amelyet követően már a Donátusi útról közvetlenül be-, illetve ki lehet hajtani a Lepke dűlőbe és a Kisdeindol Hegyhát dűlőbe.

A Donátusi út további része még április első hetében lezárva marad, amikor az út melletti folyókák és az útcsatlakozások pályaszinthez igazítása zajlik. Az út április 5-én délutántól teljes hosszában átjárható lesz! Ezt követően még tovább zajlik a padkarendezés, folyóka- és utasperon építése, legvégül pedig, várhatóan április 22-én az aszfalt kopóréteg beépítése történik meg.

 

Forrás: Biokom Nkft.