Kiválik a Pécsi Balett a Pécsi Nemzeti Színházból

2016. december 5. 10:37 2016. dec. 5. 10:37

Jövő év elsejével önálló nonprofit szervezetté válna a Pécsi Balett, amely jelenleg a Pécsi Nemzeti Színház tánctagozata. A balett a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens társulataként működne tovább, a székhelye is ott lenne. Az élén Vincze Balázs állna továbbra is, Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész bekerülne a felügyelőbizottságba.

Lekorlátoz a színházi műsorrend, ezért önállósodna a társulat

Már az újévtől önálló társulat lenne a Pécsi Balett és kiválna a Pécsi Nemzeti Színházból, amely munkájában most tánctagozatként vesz részt.

Egy önkormányzati előterjesztés szerint - amelyet Páva Zsolt polgármester jegyez - a tánctagozatként való működés miatt nem tudja azt a misszióját betölteni a Pécsi Balett, hogy a megyeszékhelyet képviselje a világban.

A dokumentumban olvasható az ok is: anno a balett 40 fővel működött, így a tánctagozati munkák mellett volt ideje, embere és lehetősége turnézni, akár külföldön is. Mivel a mostani létszáma 18 fő, így ezt nem tudja maradéktalanul ellátni, mert alá van rendelve a színház műsorrendjének.

"A Pécsi Balett a Győri Balettel és a Szegedi Kortárs Balettel egyenrangú önálló márkanév, rég kinőtte a tagozati keretet. Feladatát akkor tudná Magyarország első és legrégebbi együtteseként önmagához méltó színvonalon beteljesíteni, ha nemcsak elnevezésében, de működésében is teljesen önálló lehetne. 56 esztendeje várja a hazai táncszakma ezt a történelmi pillanatot."

Az önmagához való méltó színvonalat az is emelné, hogy önálló gazdálkodású nonprofit társulatként jogosult lenne "állami és szponzorációs többletforrásokra", amiket tagozatként nem kaphat meg. "Az önállósodás az egyetlen út és lehetőség arra, hogy városunk többletforráshoz jusson" - áll az előterjesztésben.

Önálló társulat = ugyanazon feladatokkal

Ahhoz, hogy önálló társulattá váljon a balett 2017. január elsejével, új céget kell alapítania a városnak (Pécsi Balett Nonprofit Kft., a felügyelőbizottság egyik tagja Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, többszörösen kitüntetett táncművész lenne) 3 millió forintból, majd módosítani kell a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. alapító okiratát.

Ezek után a két cégnek szakmai feladatellátási szerződést is kell kötnie. Itt némileg önmagának mond ellent az előterjesztés, ugyanis abban az szerepel, hogy a Balett "ugyanazokat a feladatokat viszi tovább, szakmai jogutódként, amit a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.-ben tagozatként ellátott". Holott kicsivel feljebb az önállósodás indokaként az olvasható, hogy tagozatként nem tud kibontakozni a társulat, mert lekorlátozza a színház műsorrendje.

Mivel ugyanazon feladatokat vinné tovább, így nem új kulturális szervezetként, hanem közhasznú jogállású szervezetként alakulna meg. Ez még fontos lesz, egy kicsivel később visszatérünk rá.

Vincze Balázs egyezkedik Vincze Balázzsal?

A Pécsi Balett ügyvezetői posztján Páva Vincze Balázst látná szívesen (aki eddig a balettet, mint tánctagozatot irányította a színházban), az új cég székhelye a Zsolnay Kulturális Negyedben lenne, mivel "a Pécsi Balett EKF nagykövetként méltó helyet kaphat az EKF-projekt legnagyobb beruházásának helyszínén, mint a Zsolnay Kulturális Negyed rezidens balettegyüttese".

A székhelyet az új társaság a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-től bérelné. Ez felvet egy fontos kérdést: a Pécsi Balett nevében tárgyaló Vincze Balázs a ZSÖK-öt vezető Vincze Balázzsal fog egyeztetni?

Vincze az ügyvezetés feladatát (a balettét) 2017. január elsejétől határozatlan időtartammal kapná meg.

A színház támogatásából fizeti a társulatot az önkormányzat

Pénz nélkül nem lehet önálló társulatot csinálni, ezt az előterjesztés készítői is tudják. A dokumentumban olvasható, hogy az önállósodás után a társulatot regisztrálják az Előadó-művészeti Irodánál, majd ki kell írni egy igazgatói pályázatot is pár hónapon belül. Májusban pedig már megkaphatja a csapat a nemzeti minősítést, mivel ugyanazon feladatokat látja majd el, mint amikor még tánctagozat volt, így a szakmai jogutódlás miatt kijár nekik a nemzeti státusz.

"Ezzel összhangban – a minisztériumban jelenleg külön költségvetési soron lévő – 50 millió forint bekerül a nemzeti minősítésű balettegyüttesek támogatási sorába már a Pécsi Balett Nonprofit Kft. számára. 2018-tól már a nemzeti minősítésű balettegyüttesekre elkülönített forrásból kapja a Pécsi Balett Nonprofit Kft. az 50 millió forintot" - olvasható az előterjesztésben.

De hogy addig se legyen szűkölködés, a 22 tagú új együttest (18 fő a tánckar, plusz a menedzsment) a Pécsi Nemzeti Színháznak szánt önkormányzati támogatásból segíti meg a városvezetés. (Az előterjesztés szerint a 22 fő alkalmazott bére járulékokkal együtt "nagyságrendileg bruttó 6 millió forint havonta.")

"A Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft-től a Pécsi Balett Nonprofit Kft. költségvetésébe 35 millió forint kerül át az alábbi ütemezésben: 2017-ben a 35 millió forint öt hónapra jutó része összesen 14 583 000 Ft, 2018. január 1-től a teljes 35 millió forint átkerül a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. költségvetéséből a Pécsi Balett Nonprofit Kft. költségvetésébe" - olvasható a dokumentumban.

Mivel a színházművészeti életben nem naptári évvel, hanem évaddal számolnak, ezért a csapat 2017. július 31-ig a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. alkalmazásában fog állni, és majd csak augusztus elsejétől veszi át a művészeket a Pécsi Balett. Július végéig a színház fizeti őket, utána pedig a színháznak adott önkormányzati támogatás (ami idén 260 millió forint volt) egy részéből - 14,58 millió forint - lesznek kifizetve a művészek és a menedzsment.

Csakhogy, ha összevetjük a 14,58 millió forintot (ami az előterjesztés szerint 5 hónapra - augusztustól decemberig - van betervezve) azzal, hogy a társulatra bruttó 6 millió forintot kell fordítani havonta, elég hamar sántítani kezd a matematika. A 14,58 millió forint ugyanis számszakilag két hónapra elegendő.

Hogy honnan lesz pénz a fennmaradó 3 hónapra, azt az előterjesztésből nem lehet kihámozni, mivel a nemzeti státusszal járó 50 millió forint említése eléggé zavaros: ha erről nézem, 2017-ben is jár az 50 millió; ha arról nézem, csak 2018-ban jöhet a pénz. Esetleg az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkezhet egy célzott támogatás, vagy a Nemzeti Kulturális Alap táncművészeti kollégiumánál tűnhet föl egy működtetésre fordítható pályázat.

Erről mondjuk hamar tudomást szerezhet a társulat, hiszen Vincze Balázs a kollégium miniszteri hatáskörben kinevezett tagja.