Közbiztonság, egészségügy, lakhatás, rekreáció - ezeken a területeken erősítene Péterffy Attila Pécsen az idősekért

2019. szeptember 10. 18:22 2019. szept. 10. 18:22

A Megújuló Magyarországért Alapítvány és a Mindenki Pécsért Egyesület rendezett kedden kerekasztal-beszélgetést Pécsen arról, hogy mit tehetnek az önkormányzatok az idősekért. Péterffy Attila, az egyesület polgármesterjelöltje szerint négy területen kell erősíteni a baranyai megyeszékhelyen, az új összetételű önkormányzatnak ez is feladata lesz ősztől.

Kedden délután kezdődött az a kerekasztal-beszélgetés Pécsen a Corso Hotelban, melyet a Megújuló Magyarországért Alapítvány (a Párbeszéd párt alapítványa) és a Mindenki Pécsért Egyesület szervezett, a téma pedig az volt, hogy az önkormányzatok mit tehetnek az idősekért. 

A beszélgetés előtt Mellár Tamás független országgyűlési képviselő (aki a Párbeszéd frakcióját erősíti a Parlamentben), Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő és Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület független polgármesterjelöltje vezette fel a témát a közel félszáz főnyi hallgatóságnak.

Tordai Bence elmondta, hogy egyrészt mindenki tudatában van annak, hogy egyre inkább elöregedő társadalomban élünk, ami egyre nagyobb gondozási nehézséget okoz, ez pedig a legalsóbb, családi szinttól az önkormányzatokon át a kormányig érzékelhető megoldandó feladat. Mint megfogalmazta, ideális esetben ezzel nem lenne probléma, de a Fidesz-kormány úgy tesz, mintha nem lenne dolga a gondozási válsággal, az elöregedő társadalommal, és gyakorlatilag kivonult erről a területről, miközben folyamatosan csökkentik az ide irányított támogatásokat. Az önkormnyzatoknak ebben a helyzetben kell valahogy dolgozniuk, a Friedrich Ebert Stiftung és más magyarországi alapítványok ezért állítottak össze neves kutatókkal egy kiadványt erről a kérdésről.

Tordai Bence megnyitó beszéde után Mellár Tamásnak adta át a szót.

Az országgyűlési képviselő beszéde elején elmondta, ő is a kutatás "tárgya", azaz nyugdíjas már, majd kitért arra, hogy a magyar társadalom egyre inkább elöregedőben van (az idősek részaránya mostanában már közel 20 százalék, és arányuk növekedni fog az elkövetkező időkben), ami pedig azt jelenti, hogy egyre több olyan embert kell majd ellátni, akik ledolgozták a maguk 40 vagy több évét és anno befizették a rájuk eső hozzájárulásokat. Hozzátette, míg régebben az átlagkeresetek 60-65 százalékát tette ki a nyugdíj, addig mostanra már nagyobbra nyílt az olló és a nyugdíjak egyre kevesebbet érnek. 

Tordai Bence, Péterffy Attila és Mellár Tamás - Fotó: Pécsi STOP

Kitért arra is, hogy a nyugdíjasok legalább fele jó egészségi állapotnak örvend, így ők képesek lennének megfelelő nyugdíj mellett normális életet élni, ráadásul részmunkaidőben dolgoznának is, az pedig már csak a több évtizednyi szakértelmük miatt is hasznos lenne a társadalomnak. 

Azt is elmondta, hogy a jó egészségben lévő aktív nyugdíjasoknak meg kellene adni a lehetőséget, hogy segíteni tudjanak nyugdíjas társaikon, mivel ők járatosabbak az időseket érintő problémákban. Mellár Tamás szerint egy idősődő társadalomban az önkormányzatokra is több feladat hárul, éppen ezért hívták meg Péterffy Attila polgármesterjelöltet is, hogy vázolja fel, a Mindenki Pécsért Egyesület miképp látja az idősek helyzetét Pécsen, hogyan segítené őket.

Péterffy Attila a résztvevők köszöntése után elmondta, programja kapcsán sok időstől kapott pozitív visszajelzéseket, akik egyúttal azt is kifejtették neki, hogy itt lenne az ideje az idősekért többet tenni a városban. 

A polgármesterjelölt szerint a kampány során tartott beszélgetések után négy terület az, amelyen javítani kellene Pécsen. Az első a közbiztonsági helyzet, erről Péterffy elmondta, sok olyan városrésze van Pécsnek, ahol a lakosok nem érzik teljesen biztonságban magukat, főképp az idősek. Ilyen terület például a Lánc utca környéke, Meszes és Kertváros egyes részei. Ezen a területen mindenképp erősíteni kell a polgármesterjelölt szerint. 

Az egészségügy és a szociális szféra a második terület - sorolta Péterffy -, szerinte ez a világon mindenhol kiemelt probléma. Hozzátette, Pécs Budapesthez képest jól áll ezeken a területeken, bár azt is tudja, hogy ez a pécsieket nem nyugtatja. Mint elmondta, az egészségügyi alapellátást az önkormányzat végzi, de például a komolyabb vizsgálatok és beavatkozások a Pécsi Tudományegyetem alá tartozó egészségügyi intézményekhez tartoznak. Péterffy szerint a jövőben az önkormányzat és a PTE közti együttműködést szorosabbra kell fűzni, a távlati tervek közt szerepel a várólisták csökkentése is.

A Mindenki Pécsért Egyesület polgármesterjelöltje harmadik témaként a lakhatás kérdését hozta fel. Mint elmondta, másfél hete a Lánc utcánál egy idős asszony sírva említette azt neki, hogy nem tudja, a kis albérletének árát mikor fogja úgy megemelni a tulajdonos, hogy azt a 47 ezer forintos nyugdíjából már nem tudja kigazdálkodni. 

A negyedik téma a szabadidő és a rekreáció kérdése Péterffy szerint. Mint kifejtette, 100 pécsiből 93-nak fontos kérdés a majdani aquapark kérdése, és közülük a kétharmad az idősek körébe tartozik. A polgármesterjelölt kijelentette, hogy amennyiben október 13-án bizalmat szavaznak neki és a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjelöltjeinek, akkor ő azon lesz, hogy a következő öt évben megépülhessen a tervezett aquapark, mert az fontos a pécsieknek.

Péterffy Attila beszéde végén arra biztatta a résztvevőket, hogy bátran mondják el gondolataikat, Mellár Tamás pedig megígérte, hogy összegyűjtik ezeket a javaslatokat és átadják a jelöltnek, aki a köszöntők után - ahogy azt Tordai Bence már a rendezvény elején jelezte - ment tovább, hogy minél több választóval találkozhasson a városban.

A beszédeket élőben tudósítottuk a helyszínről:

Forrás: Pécsi STOP