Lepattant iskolák: rosszkor "elmúltnyócévezett" Csizi Péter

2017. május 25. 13:05 2017. máj. 25. 13:05

Az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskoláról már 2008 óta tudni, hogy veszélyesen károsodott az épület tartószerkezete. A helyi Fidesz a 2009-ben leváltott szocialistákra mutogat, mondván, ők a hibásak.

Leszakadt a plafon egy része a pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában egy öltözőben, szerencsére senkinek nem esett baja.

Az önkormányzat lapjában a felelőst is hamar megtalálták (most kivételesen nem a migránsok és Soros György, hanem a velük szándékegységben egy követ fújó) szocialisták személyében.

"A szocialista városvezetés regnálása alatt, 2008-ban egyik napról a másikra derült ki, hogy három IMS-technológiával épült iskola életveszélyes, teljesen érthetetlenül. Hagyták, hogy a gyermekek ilyen körülmények között tanuljanak. (...) Az elmúlt években szisztematikusan tettük rendbe a sulikat, a szakértők által javasolt fontossági sorrendet betartva, ezért először az Illyés iskolát, majd a TVT-t újítottuk fel, közben pedig mérnöki felügyeletet biztosítottunk"

- mondta el Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő a pecsma.hu-nak.

De most majd nekiállnak ám az Árpád-sulinak, ősszel indul 950 millió forintból a felújítás, ahol a IMS-tartószerkezeteket megerősítik, hőszigetelik az épületet, lecserélik a nyílászárókat a cikk szerint.

(Szerdán cikkeztünk az ANK-ban látható állapotokról. Egyébként erről az iskoláról is 2009 óta tudott, hogy szükség lenne a felújításra.)

A gyerekek védelme mindennél fontosabb, ez nem is lehet kérdés, ám a helyi Fidesznek egy olyan témában sikerült a szocialistákra mutogatnia, amiben ők is nyakig sárosak.

A bama.hu 2009. március 24-ei cikke szerint már akkor tudott volt, hogy az IMS-technológiával gyártott iskolák felújítására 4 milliárd forintot kell fordítani, amit a város önerőből nem tud finanszírozni, ezért már akkor megkeresték az Oktatási Minisztériumot, hogy segítsenek.

Az Árpád-suli és a Testvérvárosok terei iskolánál már akkor úgy számoltak, hogy tanév végén el kell dönteni, ősztől fogadhatnak-e diákokat.

Aztán májusban az időközi polgármester-választáson Páva Zsolt futott be, a szocialistáktól pedig négyen függetlenedve elkezdtek a Fidesszel szavazni, így két héten belül meglett a többségük.

2009. októberében Bognár László és Kővári János nyilatkozta azt egy sajtótájékoztatón, hogy uniós pályázatokat adtak be, és 2011/2012-re megújulhat az Árpád-suli és a Testvérvárosok terei általános iskola, ha nyernek a pályázatokon.

Kicsit ugorva az időben, 2011-ben pedig arról írt a bama.hu, hogy abban az évben elindulhat az Illyés Gyula utcai iskola felújítása, a TVT-re és az Árpád-sulira 2012-ben juthat forrás.

2012 szeptemberében viszont már arról szóltak a hírek, hogy két év alatt sem sikerült megkötnie a felújítási szerződéseket a városnak mindenféle okok miatt.

2014-ben már az Árpád-suli állt a fejlesztésre/felújításra szoruló városi intézmények listájának élén, akkor épp a 9 milliárdos Európai Fejlesztési Bank hitelkeretében bizakodtak a városvezetők.

Aztán 2016 nyarán is uniós pályázatokon való nyerésben reménykedtek a helyi kormányhű potentátok, a pénzt természetesen az Árpád-sulira is fordították volna.

Vagyis amikor a szocialistákat ekézi Csizi Péter, akkor elfelejti, hogy a Fidesznek is lett volna nyócéve rendbe tenni az iskolákat. Mégis megvárták, amíg leszakad a plafon, és akkor is hátrafelé mutogatnak.