Majd kétszáz dolgozót vesz át az önkormányzattól a pécsi tankerület

2016. december 9. 07:43 2016. dec. 9. 07:43

187 dolgozót vesz át a pécsi önkormányzattól januárral a Pécsi Tankerületi Központ az iskolák működtetésének központosítása miatt. Őri László fideszes alpolgármester szerint a lépéssel 1,4 milliárd forint szabadul fel a költségvetésben. A szolidaritási adó azonban még bezavarhat.

187 főt vesz át az állam

Mint ismert, 2013 óta - mikor az állam átvette a közoktatást a KLIK-kel - az önkormányzatok az iskolák működtetéséért feleltek. Januártól azonban ezt a feladatot is az állam látja el, emiatt a működtetésért felelős, de az önkormányzatnál dolgozó munkavállalók átkerülnek az államot képviselő, önálló gazdálkodási jogkörrel bíró tankerületi központokhoz.

Pécsen a közgyűlés decemberi ülésének egyik napirendi pontja szólt erről, az előterjesztés szerint január elsejével 187 fő kerül át az önkormányzattól az államhoz. A munkavállalók decemberi és januári fizetését azonban még az önkormányzat fizeti az előterjesztés szerint.

Az iskolák tulajdonjoga az önkormányzatnál fog maradni, ám a vagyonkezelési jog az önálló gazdálkodási jogkörrel bíró tankerületeké lesz. Pécsen kivételt képez a Leőwey Klára Gimnázium, mivel annak épülete a Zirci Ciszterci Apátság tulajdonában van, így azt a pécsi önkormányzat a továbbiakban is az Apátságtól bérli, a Pécsi Tankerület a közüzemi díjakat fogja fizetni.

Őri: 1,4 milliárd szabadul fel - NGM: szolidaritási adó

A közgyűlésen Őri László fideszes alpolgármester arról beszélt, hogy a működtetés állami átvételével a pécsi költségvetésben 1,4 milliárd forint fog felszabadulni.

Ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pécsi STOP kérdésére nemrég úgy válaszolt, hogy még nem ismert a szolidaritási hozzájárulási adó mértéke (ugyanis a működtetés forrását ebből fedezi az állam), de az biztos, hogy 166 önkormányzattól a működtetésükre szánt költségvetésből havi szinten fogják levonni az adót.

A működtetés állami átvételével kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste mind a három baranyai tankerületet (mohácsi, pécsi, szigetvári) november 29-én. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy lesz-e cafeteriája az önkormányzatoktól átvett dolgozóknak - ha volt előtte ilyen juttatásuk -, valamint arra is rákérdeztünk, hány munkavállaló kerül át a tankerületi központokhoz az illetékességi területükön.

A mohácsi központ azóta sem jelentkezett, a pécsi tankerület vezetője, Páva Péter a következőt válaszolta:

"Az átadás-átvétellel kapcsolatos megállapodás megkötésének a működtető települési önkormányzat és a tankerületi központ között legkésőbb 2016. december 15-éig kell megtörténnie a köznevelési törvény ezt szabályozó 99/H. §-a alapján.

Az átadás-átvétel egyeztetése jelenleg is folyamatban van, az esetek döntő többségében a megállapodás megszületett, a szerződés aláírása folyamatban van.

A munkavállalóknak nyújtott juttatásokról a vonatkozó jogszabályok keretei között döntünk a költségvetésünk függvényében."

Arra Páva Péter válaszában nem tért ki, hogy hány ember kerül át hozzájuk, a létszám - 187 fő - a pécsi önkormányzat előterjesztésében szerepelt.

A szigetvári központtól Kalapáti Attila Ádám tankerületi vezető válaszolt, levelében ugyanaz olvasható, mint Páva Péterében. Ám annyit pluszban megtudtunk, a szigetvári tankerületi központ 29 munkavállalót vesz át január elsejével.