Másfél milliárdot kért az államtól Pécs - 86 milliót kapott

2016. december 21. 16:17 2016. dec. 21. 16:17

Majdnem 1,5 milliárd forintot kért rendkívüli önkormányzati támogatásként Pécs a Belügyminisztériumtól, de csak 86 milliót kaptak. A városházán mégsem aggódnak, közleményük szerint mivel az iskolák működtetését is elviszi az állam, így jövőre majdnem 1,5 milliárd forinttal kevesebb kiadása lesz Pécsnek. Bár arról még mindig nem tudni, mennyi lesz a szolidaritási adó.

Minden év végén ki szokott derülni, hogy a szigorú gazdálkodás dacára az önkormányzatok hosszabban nyújtózkodtak, mint ahogy a takarójuk - az éves költségvetés - ér. Ilyenkor az esetek döntő többségében a Belügyminisztériumtól kaptak támogatást, ezt régen ÖNHIKI-nek becézték, manapság azonban már rendkívüli települési támogatásként nevezik.

A Pécsi STOP kérdéseire - mekkora összegre pályázott idén az önkormányzat; mennyit kaptak végül; mire fordítják? - az önkormányzat a következő választ adta:

"Pécs a tárca rendkívüli önkormányzati támogatásra kiírt pályázatán településüzemeltetési feladatokra 86 004 118 forint összegű támogatást kapott.

Az önkormányzat korábban beadott igénye – amely 1,48 milliárd forintról szólt - egy évközi állapotot tükrözött.

Azóta kiderült, hogy az iskolák működtetésének feladatát és finanszírozását átveszi az állam az önkormányzattól, amelynek értelmében az önkormányzatnak mintegy 1,5 milliárd forinttal kevesebb kiadása keletkezik jövő év során, mint idén.

A megítélt rendkívüli önkormányzati támogatást működési célú feladatokra lehet fordítani. Ilyenek az igazgatási, kulturális, oktatási, gyermekétkeztetési, településüzemeltetési, szociális feladatok.

Az önkormányzat 2017-es költségvetésének tervezése zajlik. A büdzsé pontos számait illetően kapcsolatos részletekkel jelenleg tehát még nem tudunk szolgálni.

Fontos kiemelni, hogy Pécs különböző jogcímeken az elmúlt években több milliárd forintnyi támogatásban részesült, s fog részesülni a jövőben is az államtól.

Csak a nagyobb összegeket érintve: többek között idén 500 millió forintos támogatással segítette az állam Pécset az új Vásárcsarnok telekvásárlása kapcsán, szintén ebben az évben 1 milliárd 500 millió forintot kapott a város a Kodály Központ és a Zsolnay Kulturális Negyed üzemeltetéséhez, emellett 1 milliárd forintot biztosított az állam a Magasház lebontására.

Mindezek mellett jövőre is milliárdos nagyságrendben számíthat Pécs forrásokra a Modern Városok Program megvalósítása kapcsán az állami költségvetésből."

Összefoglalva tehát: az önkormányzat örül, mert eredetileg majd' másfél milliárd forint kellett volna a költségvetéshez, de mivel az iskolák működtetését januártól átveszi az állam, ez a gond lekerült a vállukról.

Igen ám, csakhogy az iskolák működtetésének költségeit nem "pusziért" vállalja át az állam, hanem 166 önkormányzattól szolidaritási adót fog beszedni. Hogy Pécsnek mennyi adót kell fizetnie, arról november végén még sem a városvezetés, sem a Nemzetgazdasági Minisztérium nem tudott pontos adatokat. Annyi biztos, hogyha a baranyai megyeszékhelynek is fizetnie kell, akkor az NGM havonta fogja levonni a pénzt a várostól.

Az iskolák működtetésének állami átvétele kapcsán a működtetésért, karbantartásért felelős dolgozók az önkormányzatoktól átkerülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületeihez - vagyis az államhoz. Pécsen a lépés 187 dolgozót érint - írtuk korábbi cikkünkben.