Még a nap is a polgármester-féle parkra süthet Harkányban

2017. január 18. 16:21 2017. jan. 18. 16:21

Napelemparkot létesítene a harkányi önkormányzat, hogy lejjebb csavarják a rezsiköltségeket. Furcsa, de a fürdővároska fideszes polgármestere tavaly októberben alapított másodmagával egy céget, aminek a profiljába vághat a napelempark. A vállalkozás társtulajdonosának egy másik cége eközben Harkánytól nyert el több megbízást.

Közmeghallgatást tartanak január 19-én Harkányban, és a lakosság egy részének akadnak is kérdései a városvezetés felé: mint egy Facebook-csoportban is írják, leginkább arra lennének kíváncsiak, miképp is lehet az, hogy egy olyan cég vezetőjével alapított közös gazdasági társaságot a polgármester, amely cég több felújítást is végzett az önkormányzatnak.

A bejegyzés szerint az AXCIS-BAU végezte el nemrég az egészségház felújítását, "az elmúlt időszak egyik legundorítóbb felújítása zajlott Harkányban, az egészségházzal kapcsolatban. Nagyon sokan döbbenten állnak a felújításra elköltött összeg hallatán és a felújítás sivárságát látván. Az is beszédtéma, hogy a felújított egészségház nem véletlenül nem lett ünnepélyesen átadva. A felújítást az AXCIS-BAU Kft. cég végezte. Ez a Kft. nem csak ezt az egy „megbízást nyerte el” önöktől, illetve a fürdővállalattól."

A bejegyzésben az is olvasható, hogy Baksai Endre Tamás fideszes polgármester az AXCIS-Bau vezetőjével együtt tavaly októberben alapított egy TT Solar Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nevű céget, mely Mattyra van bejegyezve. A cég fő profilja villamosenergia-termelés, a "solar" szóból pedig arra lehet következtetni, hogy az energiát a Napból nyernék.

Érdekesség, hogy december végén Baksai a harkanyihirek.hu lapnak adott interjújában a következőket mondta: "140 millió forint összegű pályázatot nyújtottunk be az önkormányzati intézményeket ellátó napelempark létesítésére, amelynek támogatása esetén jelentősen csökkenni fognak a villamosenergia számlák."

Egy korábbi cikkből kiderül, a napelempark 300 kW-os teljesítményű lenne, és két hektáron feküdne az 58-as elkerülő út és a vasúti sínek között.

(Harkányban egy másik napelemparkot is terveztek tavaly februárban még, az viszont ezer kilowattnyi energiát termelt volna.)

A január 19-ei közmeghallgatásra tehát készül a lakosság, ám ahogy a Facebook-csoportjukban olvasható, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát a közgyűlés a december 22-ei ülésen megváltoztatta. Így egy-egy lakosnak 5 perce van felszólalni, további válaszadásra pedig 1 perc áll rendelkezésre az új módi értelmében.