Mégis Szekszárdon lehet a Hoppál-Páva per

2018. március 7. 14:10 2018. márc. 7. 14:10

Miután a Szekszárdi Törvényszék a baranyai bíróságok után ugyancsak visszadobta az Emberség Erejével Alapítvány kontra Páva Zsolt, Hoppál Péter és pécsi önkormányzat pert, a Pécsi Ítélőtábla kissé morcos lett.

Mint ismert, még tavaly decemberben indított pert a TASZ segítségével személyiségi jogok megsértése miatt az Emberség Erejével Alapítvány a pécsi önkormányzat, Páva Zsolt és Hoppál Péter fideszes politikusok ellen. Ez azért történt, mert Hoppál és Páva többször durván nekiment a civilszervezetnek azért, mert ők oszthattak el a régióban 100 millió forintot, ami a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól érkezett.

A pécsi önkormányzat azért került a képbe, mert Páva javaslatára a fideszes többség elfogadott egy határozatot, amelyben többek közt arra kérték a pécsi lakosokat, ne adjanak irodát ki a szervezetnek. Az eljárásban a pécsi önkormányzat az elsőrendű, Páva a másodrendű, míg Hoppál a harmadrendű alperes.

A per először a Pécsi Járásbíróságot járta meg, aztán a Pécsi Törvényszéket, ám mindkét helyen elfogultságra hivatkozva visszadobták az ügyet. (A Pécsi STOP úgy értesült, az utóbbi helyen az játszhatott közre, hogy Páva Zsolt felesége ott dolgozik.)

A Pécsi Ítélőtábla aztán az ügyet január végén áttette a Szekszárdi Törvényszékre, ám február közepe után ott is elfogultságot jelentettek, és visszadobták az ügyet a baranyai megyeszékhelyre.

Február végén még úgy állt az eljárás, hogy az ítélőtábla Kaposvárra, vagy Zalaegerszegre helyezi át, végső esetben pedig a Kúria dönt, melyik törvényszéken folytassák le a pert.

A Pécsi STOP kedden megkereste az Emberség Erejével Alapítványt, hogy mit tudnak, hová kerülhet a per. A szervezet azt válaszolta, ismét Szekszárd lett a "befutó", mert az ítélőtábla visszaadta az ügyet nekik azzal, hogy több bíró sem jelzett elfogultságot (és nem kérte kizárását az ügyből), úgyhogy le tudják folytatni az eljárást ott.