Meglepetés: 2019 nyarára fejezhetik csak be a Misina-tető felújítását

2018. szeptember 18. 11:51 2018. szept. 18. 11:51

Tovább csúszik a Misina-tető felújítása, melynek végdátumaként először 2017 tavaszát, majd 2018 elejét, végül 2019 startját jelölték meg. Most kiderült, az utolsó dátum sem volt az igazi, jövő június közepénél hamarabb nem végeznek a munkálatokkal. Egy jó dolog biztosan kisül a csúszásból: az önkormányzati választás hajrájában lelkesen lehet majd lobogtatni.

A Misina-tető félmilliárdos felújításáról már két évvel ezelőtt is írtunk. 2016 tavaszán tárgyalta ugyanis a pécsi közgyűlés az érintett terület turisztikai célú fejlesztését. A nagy volumenű munka az első tervek szerint 2017 tavaszára befejeződött volna. Aztán 2016 őszén már 2018 eleje jelent meg átadási dátumként. Hogy, hogy nem, ekkorra sem fejezték be a projektet. Hoppál Péter 2018 áprilisában arról adott ki közleményt, a felújítás 2019 elejéig tart.

A szeptember 20-án összeülő pécsi közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint azonban újabb csúszás várható. A dokumentum szerint ugyanis a korábbi, 2018. 12. 30-i véghatárideje (mely Hoppál fentebb idézett nyilatkozata tükrében kissé ellentmondásos) 2019. 06. 20. napja lesz.

A csúszás okaként azt jelölték meg, hogy bár Páva Zsolt lelkesen kampányolt ezzel a 2014-es önkormányzati választás idején, előre nem látott okok miatt mégsem lehet minigolf- és jégpályát építeni a toronyba, egyszerűen nem bírná el azokat az épület. Az előterjesztés szerint az eredetileg tervezett jégpálya a meglévő statikailag bizonytalan állapotú épületre olyan mértékű többletterhelést róna, amelyet egy komplex minden egyes elemre (falak, pillérek, födémek) kiterjedő, teljeskörű tartószerkezeti megerősítés nélkül nem megvalósítható.

A dokumentum szerint eredeti tervezési programot úgy módosítják, hogy a tetőtéren elmarad a jégpálya, a palánkrendszer, a tetőfelépítmény és a hozzá kapcsolódó gépészeti rendszer. A zárófödém egy részét elbontják a gerendák megtartása mellett. Az emeleten ez által a MIÉNK – Misina Integrált Élmény Központ kiállítás megvalósítására akként kerül sor, hogy a kiállítás részben beltéren, részben szabad téren (elbontásra kerülő zárófödém területén) valósul meg.

Az emeletre eredetileg tervezett kávézó a földszinten kap helyet az eredetileg is tervezett étteremmel és információs ponttal egy helyiségben. A földszinten az eredetileg tervezett helyiségek mellett a Mecsek Egyesület klubszobája és a jelenleg belvárosban működő kiállítása kap helyet. A jégpálya elmaradása estén is jelentős statikai megerősítésre van szükség, amely azonban a jégpálya elmaradása miatt keletkező forrás megtakarításból finanszírozhatóvá válik.

Röviden: a többletmegerősítés plusz 36 millióba kerülne, az elmaradó projektek miatt viszont 65 millióval teszik anyagilag könnyebbé a munkát, így végül 29 millióval csökkentik a vállalkozási díjat. Így az egész munkát a tervek szerint 419 millióból takarják be a 450 helyett. Cserébe viszont tovább csúszik, újfent.

2019-re csúszik az uránvárosi piac befejezése

Még augusztusban arról beszélt Decsi István fideszes pécsi alpolgármester, hogy tartható lesz a decemberi határidő az uránvárosi kispiac átadására. Most nem úgy tűnik. Alig egy hónapja büszkélkedett az önkormányzati lap egyik cikkében Decsi István fideszes pécsi alpolgármester, hogy az uránvárosi kispiac kapcsán "a jelenlegi ütemezés tartható, ősszel lehetnek olyan időjárási körülmények, amelyek megzavarják a munkálatokat, de ebben a ritmusban tartható lesz a decemberi átadási időpont, és egy szinte teljes egészében megújult utcával, új piaccal gazdagodik Uránváros."