Megpuccsolták Pávát, Csizi vezeti a várost

2017. augusztus 31. 16:01 2017. aug. 31. 16:01

Döntéshozó elnökséget nevezett ki a pécsi városvezetés fölé a helyi Fidesz-KDNP, a testületet Csizi Péter országgyűlési képviselő vezeti. Az új elnökség stratégiai kérdésekben döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéseket is hozó felhatalmazással bír. Ilyen még nem volt - teljesen bepánikolt a pécsi Fidesz.

A pécsi önkormányzat irányítását új, stratégiai kérdésekben a döntéseket előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség segíti a jövőben - írta csütörtökön a Pécsma.hu-ra hivatkozva az MTI.

A hírportál cikke szerint erről szerda este döntött a városi Fidesz-KDNP-frakciószövetség, a testület elnökévé Csizi Pétert, Pécs egyik fideszes országgyűlési képviselőjét választották.

A Pécsma.hu azt írta: a stratégiai irányítótestület célja, hogy "a város kellőképpen helyt tudjon állni a település előtt álló feladatok ellátásában, a pénzügyi kihívásoknak jobban meg tudjon felelni, és a helyi gazdaság megerősödése is új lendületet vehessen".

A politikus a portálnak megerősítette, hogy a testületnek a polgármesteren és az alpolgármestereken kívül tagja lesz Pécs két egyéni körzetben megválasztott országgyűlési képviselője, Hoppál Péter (szintén Fidesz) és ő maga is.

A polgármester és az alpolgármesterek is megőrzik minden jogkörüket az új struktúrától függetlenül - hangsúlyozta a képviselő, aki szerint új szakasz kezdődik a város irányításában.

"Közös erővel segíteni a város működését, szorosabbra fűzni a viszonyt a városirányítás és a kormányzati szinten folyó tárgyalásokban oroszlánrészt vállaló parlamenti képviselők között, és sokkal határozottabban bevonni a mindennapok gondolkodásába a város gazdasági és szellemi életének szereplőit" - fogalmazta meg a változtatási igényeket Csizi Péter.

"A közelgő választások, Pécs pénzügyi tennivalói, és az uniós fejlesztési források lehívásának finise kikényszerítette egy, a város működését dinamizálni képes testület létrehozását" - olvasható a lapnak adott nyilatkozatában.

Csizi Péter kitért arra, is hogy "szinte azonnal" át kell tekinteni a baranyai megyeszékhely hosszú távú működését, s kezelni kell a gazdasági problémákat, illetve új, hatékony megoldásokat kell alkalmazni a mindennapi működésben.

Csizi Péter a Pécsi Tudományegyetemről is mondott érdekeseket az önkormányzati portálnak:

"Itt van például az egyetem jövőbeli szerepe. Tudjuk, nagyszerű múltja van. Éppen most ünnepeljük, ám a jövőt közösen kell kialakítanunk, és a mi célunk az, hogy az egyetem – a szellemi mellett – gazdasági motorja is legyen a városnak. Sokkal inkább, mint eddig volt.

Hogy csak egyet említsek, járuljon hozzá nagyobb mértékben a város fellendüléséhez, gazdasági megerősödéséhez. A város és a kormány mindig nagy mértékben támogatta a PTE-t, elérkezettnek látszik az idő hogy gazdaságilag is magasabb szinten profitáljanak a pécsiek ezen intézményük ittlétéből."

Az országgyűlési képviselő emellett azt is szeretné, ha Pécs kivenné a részét a Paks II. beruházásból, ha már a megyeszékhelytől 100 kilométerre épülnek majd az atomerőmű új blokkjai.

"(...) nemsokára, Pécstől 100 kilométerre, Pakson, egy háromezer milliárd forintos beruházás zajlik az atomerőmű bővítése kapcsán. Ebben Pécsnek szerepe kell legyen, ezért hamarosan meg is fogom keresni Süli miniszter urat"

- fogalmazta meg az önkormányzati újságnak a politikus.