Megszabadul a POSZT-tól és a horvát színháztól Pécs

2017. szeptember 2. 07:50 2017. szept. 2. 07:50

Amit viccesen megjósoltunk még július közepén, az be is jött: a pécsi önkormányzat megszabadul a kulturális cégeitől.

A szeptember 7-ei előrehozott közgyűlésre készült az az előterjesztés, mely azzal foglalkozik, hogy a pécsi önkormányzatnak hol kellene megszorítani a nadrágszíjat a több milliárdos hiteltartozások miatt.

Az egyik részterület a kultúra, amiről már az elmúlt években egyre inkább látszott, hogy legszívesebben a városvezetés hagyná az egészet a francba, csinálja más, csak a nyűg van vele (ezért került át a Bóbita Bábszínház a ZSÖK-höz). A többmilliárdos hiány kiderülésekor még kajánkodtunk is egy kicsit, hogy le kell passzolni mindent a ZSÖK-nek, az úgyis állami pénzből van fenntartva - úgy látszik, a városházán, még ha nem is szeretik bevallani, de olvassák a Pécsi STOP-ot.

Az előterjesztés szerint a következő változások leszneka pécsi kulturális életben, ha a közgyűlés rábólint.

A Pécsi Horvát Színházat átpasszolják az Országos Horvát Önkormányzatnak, a működtetési költségeket is a testületnek kell állnia majd, ha megállapodnak. A nyári színházhoz tartozó területeket a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. kapja meg.

A nemzeti színházhoz kerül a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft. is, összevonják, amit össze lehet vonni. Hogy leépítéssel jár-e mindez, egyelőre nem tudni.

A Pannon Filharmonikus-Pécs Nonprofit Kft. 100 százalékos tulajdonjoga a Zsolnay Örökségkezelőre száll, és így jár a Pécsi Országos Színházi Találkozóban meglévő 66,67 százalékos önkormányzati tulajdonhányad is. Ezzel a város pár százmillió forintot tud megspórolni, de például a POSZT-nál az arcvesztés ódiumát kevésbé. Gyász.