Mellár: „Győzni lehet, győzni kell”

2018. április 4. 23:18 2018. ápr. 4. 23:18

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere és Mellár Tamás, a demokratikus összefogás pécsi parlamenti képviselőjelöltje tartott közös fórumot szerda este a pécsi Corso Hotelben. A terem mozgatható falát ki kellet nyitni, hogy mindenki beférjen.

Kiábrándult fideszesek

3-4 hónapja senkit nem érdekelt, mit gondolok a világról, egy hét múlva megint nem fog – mondta némi élccel Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette: kampányolt DK-s és jobbikos jelölt mellett is, de a szívéhez a kiábrándult fideszesek állnak a legközelebb. (Annak számít ő és Mellár Tamás is – a szerk.) Elmondta azt is: nem unatkozik, hetente megtámadják valamivel a mai napig a Fidesz hódmezővásárhelyi képviselői. Szóba hozta még az egészségügyet, többek között azt, hogy Albánia megelőzte hazánkat az EU ranglistáján.

- Ha valaki attól fél, hogy Magyarország migránsország lesz, semmiképpen ne szavazzon a Fideszre - mondta Márki-Zay arra utalva, hogy a mostani kormányon kívül senki sem telepített még bevándorlókat az országba. Trafikok, kastélyok, nyugdíjvagyon, belgrádi vasút – ezek uralják a Fidesz-kormányt hosszú évek óta. Beszélt arról is: az Európai Unióról sok mindent lehet mondani, de a bajok oka nem az, hogy túl erős, hanem hogy túl gyenge. Szükség lenne az FBI európai megfelelőjére. Az elmúlt 28 évben rendkívül kevés politikus került már bíróság elé is Magyarországon, börtönbe még kevesebb. Már csak Bulgáriánál kisebb a kontinensen a magyar korrupció.

Keresztény értelmiségi nem támogatja a korrupt Fidesz-kormányt

Viccet csinált a Fidesz a demokráciából, a nemzeti ünnepen a miniszterelnök megfenyegette az ellenzéket, arra pedig Rákosi óta nem volt példa, hogy listázzák a kormányt ellenzőket. - Ha csak az a diktatúra, ahol az utcán lövik le az újságírókat, elsötétített autóban viszik el a rendszer ellenzőit, akkor ma Magyarországon még nem ez van, de demokrácia sincs – mondta a polgármester. - Piacgazdaság sincs, vállalkozásokat lehetetlenítenek el, napszemüveges emberek kérik el emberek cégeit.

Beszélhetünk-e demokráciáról ott, ahol a későbbi polgármester Facebook-bejegyzését lájkolókat megfenyegették a főnökeik, vagy ott, ahol a későbbi kampányzárónak helyet adó söröző egy országos ellenőrzés első állomása lett – tette fel a kérdést Márki-Zay.

Keresztény értelmiségi nem támogatja a korrupt Fidesz-kormányt – jelentette ki a hódmezővásárhelyi polgármester.

Pécsett Mellár Tamás az esélyes ellenzéki jelölt

Fontos, hogy a pártok nem is, mi választópolgárok egyezzünk meg – így Márki-Zay, hozzátéve: ördögien ravasz választási törvényt eszelt ki az Orbán-kormány, komoly energiát fektettek abba, hogy ne legyen ellenzéki összefogás. Hódmezővásárhelyen február 25-én az összefogás győzött. Április 8-án a legfontosabb a részvétel, ha mindenki elmegy és segít másoknak is elmenni szavazni, a 75%-os részvétel sem kizárt. Aki pedig elmegy, szavazzon a szívének kedves, de mindenképpen bejutásra esélyes pártra és a helyben legesélyesebb jelöltre. A jelenlévőket arra kérte: Pécsett Mellár Tamásra adják le a voksukat.

A remény jelöltjei

Balogh Robert moderátor kérdésére Mellár Tamás elmondta: ha Mészáros Lőrinc piaci alapon lett olyan sikeres, amilyen, akkor helyette neki kellene közgazdaságtant tanítania az egyetemen, és két éven belül elérnénk Luxemburg GDP-jét.

Mellár szerint Hódmezővásárhely és új polgármestere a reményt csillogtatta meg, az egész ország kedélyére komoly hatással volt: napról napra többen vallanak színt. - Olyan társadalmat szeretnénk építeni, ahol a félelem és gyűlölet helyett a szeretet és a megértés uralkodik – mondta Mellár. Orbánt jó eszű embernek ismeri a pécsi jelölt, de legalább kétszer hibázott. Stratégiai hiba volt a részéről a világgazdasági tendenciák megítélése, a NER és a saját szerepe sem értékelődött fel Európában, a kontinens nem ebbe az irányba indult. A szélsőjobbos populista irányzattal, a migránsozással mellélőtt, bár Anglia és az USA rossz irányba indult, a nyugati világ többi része viszont nem ezt választotta. Ezzel kapcsolatos veszély Mellár Tamás szerint, hogy az erősödő EU perifériájára kerülhetünk. Magyarország egyre inkább elszigetelődik – komoly nyugati vezetők nem jártak Magyarországon, és bár Orbán udvarol Trumpnak, a környező országok közül csak hazánk vezetőjét nem fogadta.

Orbán taktikai hibája az, hogy azt hitte: a 2014-es metódus újra sikeres lesz, nem kell gazdaságpolitika, elég a migránsozás. Gazdaságpolitikája amúgy sincs az Orbán-kormánynak, csak intézményesített nemzeti szintű korrupció. Mellár Tamás szerint Hódmezővásárhely után az egyébként eddig jó kezű stratéga nem tudott új taktikát kidolgozni, ez most az ellenzék javára dolgozik.

Még négy ilyen évet az ország nem él túl

Hol volt az a pont, hogy szembe kell menni a korábbi szövetségesekkel, „elvtársakkal”? - kérdezte a moderátor.

Mellár Tamás elmondta: úgy érzi, megfiatalodott, a mostani módszerek a 70-es évek Magyarországát idézik fel – a 80-as évek már szelídebbek voltak. A közgazdász 2010-re datálta a szakítást, amikor elkezdték a Századvégnek kiszervezni minisztériumok munkáját, ott is hagyta az intézetet, ez volt az első lépés. A félresiklott privatizáció rendbetétele helyett félfeudális rendszer kezdett kiépülni, ahol a miniszterelnök dönti el, ki lehet sikeres vállalkozó. Egy idő után pedig úgy látta: nem elég, ha szakcikkeket ír a rendszerről, mígnem egy baráti körben pedig egyre több ujj mutatott rá, mint lehetséges jelöltre, ebből pedig erkölcsi kötelesség lett. Így lett belőle jelölt.

- Győzni lehet, győzni kell, nem lehet hagyni, hogy ez a kormány még négy évet kapjon, mert azt az ország nem éli túl – mondta Mellár Tamás.

Hódmezővásárhely polgármester elmondta: 2010-ben még a Fideszre szavazott, később az LMP-re, de elmondta nekik, hogy ez kizárásos alapon történt. Nála az ÁSZ 660 milliós Jobbikra kirótt büntetése volt az egyik fordulópont, de említette Havas Henrik és Nagy-Bandó sorsát is. Az előbbi zaklatási ügyei csak azután lettek kínosak, hogy könyvet írt a rendszerről, utóbbit kitiltották minden magyar művelődési házból egy szerencsétlen kijelentés miatt. Miután bejelentették az ellenzék közös jelöltjeként, két nappal később megszűnt a munkahelye, ezzel lett végleg felesleges visszafordítania a folyamatot.

Ellenségkép nélkül nem megy a NER

Tudunk-e még nem fideszül beszélni? – kérdezte Balogh Robert az ország számos ellenségére utalva, mint a civilek, a migránsok, a multik vagy Svédország.

Mellár Tamás szerint a mára kialakított magyar hadigazdasági rendszert egyetlen dolog legitimálhatja: ha van ellenség, állandó külső veszély. Nem lehet piacgazdaságot játszani, erre nincs idő. Teljesen központosított a rendszer, elvontak mindent az önkormányzatoktól, de ez történt az élet és a gazdaság minden területén. Az orbánista NER nem egy konszolidálható rendszer, állandó felfokozott hangulatban működik csak, ehhez kell Orbán kétmillió hasonló hangulatban rettegő híve. Ha nem rettegnének, még elkezdenének gondolkodni, hogy sem az oktatás, sem az egészségügy, sem más nem működik.

A pogányokat megtérítik, de az eretnekeket megégetik – utalt Márki-Zay magára és Mellár Tamásra is. Kell egy ellenségkép, hogy ne azon problémázzunk, hogy 600 ezer ember nyugatra ment, hogy nincs sajtószabadság, hogy lopnak, mert jönnek a migránsok és megerőszakolják édesanyánkat – mondta a polgármester.

Most már nem mi félünk

A demokráciát tanulni kell, helyre kell állítani a demokrácia intézményeit és megszilárdítani – mondta Mellár Tamás. - Ehhez az kell, hogy minél többen tájékozódjanak és merjenek megnyilvánulni társadalmi-politikai kérdésekben.

A közgazdászt a mai napig meg van döbbenve azon, hogy a magánnyugdíj-vagyont a legkisebb ellenállás nélkül tudta eltüntetni a Fidesz.

Most már nem mi félünk – mondta Márki-Zay, hozzátéve: Lázár János február 25-e óta nem látogatja a hódmezővásárhelyi közgyűlés üléseit, de eldugják Kósát és Rogánt is. Pedig támadásoknak van kitéve ő is, mivel vállalkozók milliárdjai múlnak a polgármesterségét. Ha elengedjük egymás kezét, akkor a Fidesz győz - mondta.

Orbán rendszerének már vége

A rendszernek vége, függetlenül a vasárnapi eredményektől, mert erkölcsileg már megbukott – mondta Márki-Zay. - Orbán rendszere a történelmünk legsötétebb lapjain a helye. Akik ezt a rendszert támogatják, védik, azoknak már most ég a fejük, Biszku Bélaként élnek majd velünk, lesznek, akik hasonlóan nagyon sokáig. A rendszereket, amiket nem lehet demokratikus úton leváltani, azokat nem demokratikus úton szokták leváltani. Egy biztos: egy rendszer sem él örökké. Tunéziában egy magát felgyújtó zöldséges gerjesztette forradalom söpört el egy 30 éves diktatúrát. Ezek az emberek egy puskaporos hordón ülnek és gyufával játszanak.

1989-ben sikerült, most is sikerülni fog

Az ellenzéki pártok huzavonájára vonatkozó kérdésre reagálva Mellár Tamás elmondta: sose késő, egyébként meg a kormány mellett az ellenzéket is le kellene váltani, ahogy meg kellene változtatni a pártfinanszírozás rendszerét is, egyfajta megtisztulásra van szükség. Hetek óta borzolja a kedélyeket egyes ellenzéki pártok visszalépések körüli hercehurcája. - Hogy kiben bízhatunk? Hát önökben! – mondta Mellár Tamás.

Április 8-a történelmi fordulópont lesz, vagy a kormányt, vagy az ellenzéket biztosan leváltjuk – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. Hozzátette: ha valaki a saját érdekében, a nemzet érdekében sem hajlandó összefogni másokkal, akkor ott nagy baj van. Ha sikerül a kormányt a helyén tartani, akkor az ellenzék a probléma, és nem a megoldás része volt ezen a választáson. Ellenzék a Fideszen belül is van, a rendszer nem fog örökké tartani.

Radikalizmusra van szükség, ne veszítsük el a reményt, 1989-ben nem adtunk tökéletes választ, de akkor is ekkora volt az ellenszél, akkor is sikerült, most is sikerülni fog – tette még hozzá a hódmezővásárhelyi polgármester.