Moravetz Levente cége veszi meg a Harmadik Színház önkormányzati tulajdonrészét

2017. november 10. 11:03 2017. nov. 10. 11:03

Még a közgyűlésnek rá kell bólintania, de az önkormányzat a Harmadik Színházban lévő 100 százalékos tulajdonrészét 2 millió forintért adná el Moravetz Levente rendező cégének. A tervek szerint minden változatlanul marad, de több lesz a zenés szórakoztató darab Uránvárosban, Kertvárosban és a megyében.

Sajtótájékoztatót hívott össze a Pécsi Harmadik Színház elé péntek reggelre az önkormányzat, a téma a színház jövőbeni helyzete volt.

Mint Őri László kultúráért felelős alpolgármester elmondta, a színház jövőre lesz 30 éves, amely nemcsak Pécsen, hanem a megyében is biztosítja a közművelődéshez való hozzáférést. Az önkormányzat szeretné a színház által felvállalt profilt tovább működtetni, de úgy, hogy erre minél kevesebb önkormányzati támogatást kelljen fordítani.

- Éppen emiatt született az a megoldási javaslat, hogy a Harmadik Színházba több éve produkciókat hozó, és helyben rendező Moravetz Levente színész cége, a Moravetz Produkció megveszi az önkormányzat 100 százalékos tulajdonrészét a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft-ben. A tulajdonrészt 2 millió forintra becsülték fel, november közepén az eladásra még rá kell bólintania a pécsi közgyűlésnek, és ha a döntés megszületik, akkor 2018. januárjától magánszínházként fog működni a Harmadik Színház Vincze János ügyvezetősége alatt. A jelenlegi profil megtartása mellett arra kérték Moravetz Leventét, hogy több zenés szórakoztató produkció legyen mind Uránvárosban, mind Kertvárosban az ANK színháztermében - magyarázta Őri.

Az alpolgármester hozzátette, így a színház kiemelt státusza és a vele járó állami támogatás is megmarad, míg az önkormányzat közszolgáltatási szerződést fog kötni, ami támogatással is jár, de ennek mértéke még nem ismert, majd a jövő évi költségvetési rendelet elfogadásával derül ki. Őri arra is kitért, hogy a Pécs környéki polgármesterekkel egyeztetve kiderült, hogy a pécsi kulturális intézményrendszer biztosítja a kulturális alapellátást a környéken.

Vincze János elmondta, sikernek tartja az erről szóló előterjesztést, amelynek kidolgozásában ő is részt vett. Azért is siker - tette hozzá -, mert a szeptemberi közgyűlési döntés értelmében a Pécsi Nemzeti Színházba való beolvadás a Harmadik Színház megszűntét hozta volna el.

A teátrum vezetője kifejtette, Moravetz Leventével a kapcsolatuk több évre megy vissza és kiváló, és bár a napi működtetésnél bizonyára felmerülnek majd vitás kérdések, ezt meg fogják tudni oldani. Vincze János a színházért szorítóknak is megköszönte a támogatásokat, mivel a Harmadik Színház nemcsak a városnak és a megyének fontos része, de számít az országos színházi életben is.

Moravetz Levente kiemelte, amikor először felmerült a Harmadik Színház beolvasztása, akkor ő és Őri László alpolgármester egyik első beszélgetésükön már egyetértettek abban, hogy ez a legrosszabb lépés lett volna.

Egy városnak egy Vincze János-féle színházra szüksége van. Minden város büszke lenne, hogyha lenne egy Vincze Jánosa. Ezt elengedni, ez a legnagyobb kulturális baklövés lenne

- magyarázta Moravetz, aki szerint ebben nemcsak Őrivel, de Hoppál Péter kulturális államtitkárral is egyetértettek. Innen jött az ötlet, hogy egy népszínház el tudja magát tartani - a Moravetz Produkció 20 éve létezik, és szinte csak saját bevételből maradt fönn -, de a Vincze János által képviselt markáns vonalat, a kortárs drámák irányzatát is meg kell tartani. A Moravetz Produkció és a Harmadik Színház összetámasztásával bővül a repertoár és a színházi paletta, és nemcsak Uránvárosban lesznek előadások, hanem Kertvárosban az ANK-ban is - mondta el a rendező.

Mindehhez egyetlen egy dolog kell, hogy a nézők szeressenek minket, mert nélkülük nincs színház - tette hozzá Moravetz.

Őri László alpolgármester a Pécsi STOP kérdésére elmondta, az önkormányzatot szerződés kötelezi, hogy kifizesse a színháznak járó támogatást, ez meg is fog történni. Létszámleépítésről az önkormányzat nem fog határozni, arról, ha lesz egyáltalán, az új tulajdonosnak lesz lehetősége dönteni. Másik újságírói kérdésre az is elhangzott, hogy a színház épületét ingyenesen bocsátja rendelkezésre a város továbbra is, felújítások esetén pedig az új tulajdonossal fog egyeztetni a város.

Moravetz Levente még hozzátette, nem nagyon tudni olyan magánszínházról vidéken, melynek saját színházépülete lesz.

Vincze János: "bontsam le, amit fölépítettem?"

Pécsi STOP: Hogyan érinti a Harmadik Színházat az önkormányzat által eldöntött változás? Vincze János: A közgyűlési határozatban az szerepel, hogy a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft. beolvad a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft.-be. A beolvadás a Pécsi Harmadik Színház önálló jogi személyiségének a megszűnését jelenti.