Nagy sikert aratott a kutyás családi nap Pécsett

2023. június 5. 13:11 2023. jún. 5. 13:11

30 kutya, 150 látogató, több raklapnyi adomány – röviden így foglalható össze az az esemény, melyet a hétvégén tartott a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány és az RG-STÚDIÓ. Az alapítvány menhelyén a két szervezet „Egy nap a négylábú barátokért” címmel szervezett programot. Annak fő céljai az adománygyűjtés mellett a menhelyi örökbefogadás és a felelős állattartás népszerűsítése voltak - közölték a lapunknak megküldött sajtóközleményben.

Ez volt a Morpheus eddigi történetének legnagyobb szabású eseménye – összegez a menhely vezetője, aki egyben az alapítvány kuratóriumi elnöke is. Németh László felidézi, hogy a szervezet 2018-ban alakult, de már legalább egy évtizede segítenek kutyákon. 2018-ban Bogádon nyitottak menhelyet, majd 2019-ben átköltöztették azt a pécsi Szigeti tanyára.

Azóta ez utóbbi központból foglalkoznak kóbor és bántalmazott állatok mentésével, állategészségügyi ellátásával, elhelyezésével és örökbe adásával. – Örök problémával küzdünk – mutat rá a szakember. – Évekkel ezelőtt is sok volt a felelőtlen állattartó, és sajnos azóta se javul a helyzet. Olyanok is gyakorta fogadnak be kutyát, akik nem gondolkodnak hosszú távon – például egy idő után elköltöznek külföldre,
a háziállatukat pedig leadják.

Valamennyi leendő gazdinak alapból tudomásul kellene vennie, hogy a kutyatartás nem csak örömöt ad, de felelősséget is jelent. Nélkülözhetetlen,
hogy törődjön az ebbel, és mivel alapból az sem szófogadó állat, bizony tanítania is szükséges!

A Morpheus-nál 55 kutya jelentené a teltházat, és most is magas a létszám: a 48 exkedvenc közül 18 jelenleg ideiglenes befogadóknál van, 30 pedig a menhelyen. Az RGSTÚDIÓ az alapítvány elkötelezett munkája és a szűkös körülmények láttán döntött úgy, hogy a segítségükre siet:
 

– Habár a mi cégünk egészen más területtel, online marketinggel foglalkozik, évek óta hagyomány, hogy segítünk arra rászorulóknak – meséli Schmidt Zsuzsanna, az RGSTÚDIÓ ügyvezetője. – Mivel sok munkatársuknak van háziállata, sőt Betti kolléganőnk Mazsi kutyája pont a Morpheus-tól való, ezúttal az alapítvány mellé álltunk.

A menhelyen nincs áram, rossz út vezet oda, számos kutyának speciális tápra van szüksége, fogyóeszköz a póráz, az itató – szóval úgy gondoltuk, hogy egy közösen, jól szervezett eseménnyel sokat segíthetünk nekik.

Az „Egy nap a négylábú barátokért” programjában a felelős állattartásról szóló előadás, kutyakiképzés-bemutató, kutyakozmetikai tippek, tápválasztási tanácsadás, közös kutyasétáltatás és többféle gyermekjáték is szerepelt. A másfél száz érdeklődő a szakértőktől közben számos hasznos tanácsot is kapott az örökbefogadáshoz, pl. a kerítés szükségességéről és a magasságának meghatározásáról, az ivartalanítás fontosságáról, valamint arról, hogy a menhelyi kutyákban miként építhető ki a bizalom.

Az eseményre kilátogatók nagyon élvezték a sokszínű programot, aminek a szervezők éppúgy örültek, ahogy az összegyűlt jelentős pénz- és egyéb adománynak (tápok, pórázok, itatók, konzervek stb.) is. A Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány vezetője azt reméli, hogy ezután évi 3-4 alkalommal is sikerül sort keríteni hasonló nagyságrendű családi napra. Az biztos, hogy a hétvégi segítőik nem engedik el a kezüket:
az RG-STÚDIÓ úgy tervezi, hogy honlapot készít az alapítványnak, segít az online marketingjében, sőt az 1%-os kampányában is.

További információ:
• Németh László kuratóriumi elnök, Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány
Tel.: +36 70 634 4218;
• Schmidt Zsuzsanna ügyvezető, RG-STÚDIÓ
Tel.: +36 30 480 2747.

A szervezők külön köszönik a támogatók hozzájárulásáta rendezvény megvalósulásához: Magtárház, Barkácsoázis Kft., Bolko-Print Kft., Veres Viktor grafikus, Seven Sun Szolárium és Infratrainer Stúdió, Global DJ-shop, PicMe, PTI Communications Kft., Pacsi Állateledel és Felszerelés, Happy Dog's Kutyakozmetika, Pécsi Kutyás Grund, Rádió1.