Négy pályázat érkezett a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára

2020. szeptember 28. 16:48 2020. szept. 28. 16:48

Négy pályázat futott be a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói posztjára, mely azt követően üresedik meg, hogy Rázga Miklós megbízatása jövő év elején lejár, és a direktor nem újrázik.

A Pécsma.hu azt írja, a szeptember 28-a, 16 órai határidőig két egyéni és két páros pályázat érkezett:

  • Lipics Zsolt és Vidákovics Szláven
  • Komáromi György
  • Csányi László
  • Bodor Johanna és Udvaros Dorottya

A Lipics-Vidákovics duó helyi csapat, mindketten a PNSZ színészei, Vidákovics Szláven emellett a Pécsi Horvát Színház igazgatója is. Komáromi György a cikk szerint a budapesti Radnóti Színház gazdasági igazgatója, mellette egy művészeti tanács tevékenykedne Bérczes László rendező, az Ördögkatlan fesztivál főszervezőjének vezetésével. Csányi László az Operaszínház volt magánénekese. Bodor Johanna táncművész koreográfus, aki Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművésszel pályázott. Korábban a Bama.hu azt írta, Bodor Keszthelyi Kinga dramaturggal indul.

A pályázatról bíráló bizottság dönt majd, melybe a pécsi önkormányzat vezetése Bognár Szilvia kulturális ügyekért felelős alpolgármestert delegálja, a helyi Fidesz-frakció Bognár László képviselőt küldi. A Pécsi Nemzeti Színház szakszervezete és társulata is egy-egy tagot delegál a testületbe. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Kásler Miklós Révész Mária miniszteri tanácsadót, Pécs volt alpolgármesterét, egykori fideszes politikust küldi a grémiumba, míg a Színházművészeti Bizottságból dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, és Rátóti Zoltán, színész-rendező érkezik a bizottságba. A Zeneművészeti Bizottságtól Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Nonprofit Kft. főigazgatója érkezik.

(Címlapkép: Pécsi STOP)
 

Forrás: Pécsi STOP