Nem kapott még ilyen pofont a pécsi lakájmédia

2018. május 7. 08:54 2018. máj. 7. 08:54

Kukákból öntötték a festékkel „ártalmatlanított” Pécsi Híreket a városháza ajtaja elé a vasárnap esti demonstráció zárásaként. Nagyot ment a sok pécsinél magyarabb holland, van min gondolkodni a polgármesteri hivatal kapujának túloldalán.

Simon Wintermans pár barátjával Köszöntjük Pécsett, a kultúra városában táblákat hekkelt meg Alföldi Róbert-fejekkel – ez volt a közvetlen előzménye az anyák napja estéjére meghirdetett pécsi demonstráció.

Az, hogy valamilyen performansz lesz vasárnap este Pécs főterén, már lehetett tudni: a megmozdulást szervező pécsi holland már előre azt kérte a résztvevőktől, hogy hozzanak magukkal Pécsi Híreket és ha van, más fideszes propagandalapokat.

Aztán lehetett tudni onnan is, hogy a helyszínen vegyvédelmi ruhának látszó gúnyába öltözött aktivisták gyűjtötték kukába az újságokat.

Aztán voltak nagyon szép és nagyon klassz beszédek. Simon mesélt a Pécshez és Magyarországhoz fűződő viszonyáról, volt szép vers Füsti Molnár Évától és anyák napi levél. Volt nőknek szóló intelem a Pécs leghangosabb anyukája címre egyre nagyobb eséllyel pályázó Varga Orsolyától. Méltatta a pécsieket – ahol az országban egyedüliként Mellár Tamás független képviselő jutott be a Parlamentbe – Lukácsi Katalin, aki a Lex-CEU ügy miatt lépett ki a KDNP frakciójából, egyben arra kérte a város lakóit, hogy polgármestert és önkormányzatot is így válasszanak.

Nagyon fontos dolgokat mondott Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Mint mondta, nálunk nincs közszolgálati média, csak nagyon sok közpénzből fenntartott propagandagépezet, nincs médiapiac, csak az, hogy a barátoknak minden jut. Polyák Gábor beszélt a helyi média ügyeiről is, arról, hogy a zömét a polgármester használja arra, hogy a saját igazát próbálja minél szélesebb körben terjeszteni. Miközben mindössze pár újságíró próbál mindent, saját egzisztenciáját is feladva tisztességes munkát végezni.

Igazunk lesz, mert igazunk van – idézte zárásként Anatole France-t Polyák Gábor.

Pécsi STOP.hu

A Facebookon élő videóban közvetítettük a vasárnapi pécsi demonstrációt. Ha lemaradt róla, ebben a cikkünkben, vagy a Facebookon, az idővonalon visszakeresve megnézheti:

Majd jött a demonstráció zárása, a méregtelenítő performansz, a vasárnap esti katarzis, amivel Simon Wintermans végleg beírta magát a pécsi közélet nagykönyvébe. Miután vezetésével a jelenlévők elénekelték a himnuszt, a vegyvédelmi ruhás alakok a kukákba gyűjtött önkormányzati lapokat vörös festékkel „ártalmatlanították” mentők szirénája és hangos zene mellett, visszatették a kukákba és a városházáza elé indultak velük.

Menet közben követeléseket is megfogalmaztak a tüntetők. Követelték a városházi médiumokban a tisztességtelen és etikátlan szerkesztői gyakorlat és a gyűlöletkeltés azonnali befejezését, az ellenzéki erők arányos megjelenítését, a főszerkesztő azonnali leváltását, a kiadó ügyvezetőjének felelősségre vonását.

A végén pedig a városháza bejárata elé öntötték a lapokat. A kukákból.

Olyan pofon volt ez, amilyenekről Rejtő Jenő oldalakon át írt a regényeiben.