Német győzelemmel zárult a 8. Zsolnay Fényfesztivál, a varázslat és fények ünnepe

2024. július 8. 09:02 2024. júl. 8. 09:02

Pécs történelmi belvárosa ismét fényárban úszott! A 2024-es Zsolnay Fényfesztivál július 4. és 7. között varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit – írja a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) a sajtóközleményében.

Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott bel-és külföldről egyaránt, megerősítve Pécs pozícióját a kulturális turizmus térképén.

A Zsolnay Fényfesztivál központi látványossága a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny volt. Ennek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített 3D mappingjét. A Székesegyház homlokzatán életre kelő zenés animációk színes fényáradatban úsztak, lenyűgöző vizuális élményt nyújtva. A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett. 

Fény Útján a látogatók a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk bűvöletében barangolhattak, összesen 20 fényalkotást megcsodálva.

 

 

A ZsÖK kiemelte, több helyszínen interaktív látványosságokkal találkozhattak, lehetőséget adva a látogatóknak, hogy maguk is az élmény aktív részeseivé váljanak: a Dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra. Továbbra is nagy közönségkedvenc volt a Fényszőnyeg, ami immár két utcát borított be olyan hangulatosan, hogy a fesztiválozók sokszor az út közepén fekve fotózkodtak. A Fény Útja idén túllépett a belvároson és sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyed és környéke.

A rendezvényen nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak, így igazi kulturális kavalkádot teremtettek Pécs szívében. A Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak, ami a sci-fi filmek világába repítette a látogatókat.

A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal, fénybütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat. 

 

 

A hétvégén megtelt a város, nem volt szabad szálláshely, érkeztek látogatók többek között Marokkóból, Japánból, Kolumbiából is – zárul a ZsÖK közleménye.

Az eseményről egy hangulatos videót is közzétettek: