Nyomoznak a Tüke Busznál a Volvo-beszerzések miatt

2017. május 22. 10:11 2017. máj. 22. 10:11

Különösen jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik az eljárás, már az iratokat is lefoglalták. Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese kérdezett az ügyben Polt Pétertől, aki szűkszavúan, de válaszolt. Hogy mik vannak...

A szocialista párt baranyai parlamenti képviselője tett fel kérdéseket a legfőbb ügyésznek, így derült ki a turpisság. Polt Péter válaszából az derül ki: különösen jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés miatt nyomoznak, az eljárást a megyei főügyészség felügyeletével a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség rendelte el még november 9-én. A büntetőügyben „releváns iratokat” foglaltak le.

Az korábban több kört is ment a sajtóban, hogy a használt Volvo-buszok pécsi beszerzése körül valami nagyon nem stimmel. Arról a 115 Volvo buszról van szó, amit 3,5 milliárd forintért vett meg a Tüke Busz Zrt.

A Tüke által kiírt közbeszerzésen csak egy holland cég indult egy nyolcéves Volvo-flottával, így a céget győztesnek hirdették ki. A társaság szerepe több szempontból is különös. Mindenekelőtt azért, mert még 2014 decemberében a Volvo Hungária Kft. vezetője levélben tájékoztatta a Tüke fejlesztési vezérigazgató-helyettesét, Paiger Istvánt, hogy Hollandiában eladásra vár egy nyolcéves Volvo-flotta. Ez a flotta pedig ugyanaz volt, mint amelyet később, 2015 áprilisában megvásárolt a holland cégtől a Tüke - az ár viszont a Népszabadság információi szerint nagyon is különbözött.

Úgy tudjuk - és ezt a Tüke kérdésünkre nem cáfolta -: a szólóbuszokat 18 ezer 770, a csuklósokat 19 ezer 550 euróval drágábban vették meg, mint amennyiért a Volvo Hungária Kft. által jelzett holland cégnél kínálták. Összességében 700 millió forinttal olcsóbb lett volna, ha a Volvo magyarországi cége által ajánlott hollandiai eladótól vásárolja meg a Tüke a buszokat. Igaz, a levélbeli ajánlat nem tartalmazta a flotta beszállításának költségét és a buszok a Tüke által igényelt kisebb átalakításának árát, ám ha ezeket is beleszámítjuk, a különbség akkor is jelentős – írt a Népszabadság.

A témában egy revizori jelentés is született, ám mint utóbb kiderült: mire ez napvilágot látott, már a nyomozást is elrendelték az ügyben.