Októberben bejárhatod a pécsi hőerőművet

2019. szeptember 17. 17:35 2019. szept. 17. 17:35

Október 11-én első alkalommal rendezi meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal csatlakozó partnereivel együttműködve az Erőművek Éjszakáját, melyhez kapcsolódva Pécsett a Veolia Energia Magyarország Zrt.-hez tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. és a Zöld Zóna Látogatóközpont is kitárja kapuit.

Az eseményről tartott keddi sajtótájékoztatón elhangzott, a résztvevő erőművek között megtalálhatók a helyi melegvíz- és távhőszolgáltatást biztosító városi fűtőművek és hőközpontok, valamint az ország villamosenergia-ellátásáért felelős, fosszilis energiaforrásokat, biomasszát, vízenergiát, atomenergiát felhasználó nagy létesítmények is.

Az érdeklődők megtekinthetik az áram, a távfűtés és a meleg víz előállítását biztosító, sok esetben gigantikus méretű berendezések működését és az energiaellátás folyamatos és biztonságos fenntartásáért dolgozó szakemberek napi munkáját is megismerhetik.

Erőművek Éjszakája - sajtótájékoztató a pécsi hőerőműben (fotó: Pécsi STOP)

 

Erőművek Éjszakája - sajtótájékoztató a pécsi hőerőműben (fotó: Pécsi STOP)

 

Az Erőművek Éjszkáján a látogatókat szakértő „idegenvezetők” kísérik végig az egyes helyszíneken, akik közérthetően és élményszerűen mutatják be az erőművek és a fűtőművek működését, az energiatermelés technológiai hátterét.

A pécsi hőerőmű (fotó: Pécsi STOP)

 

Nagy a nyomás (fotó: Pécsi STOP)

 

A program célja, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a villamos energia és a távhő előállításának műszaki hátterével, érdekességeivel, az alapvető műszaki folyamatokkal és berendezésekkel. Az esemény ugyanakkor találkozási pont lehet az energiatermelés, mint szakma iránt érdeklődő pályakezdő szakemberek és a leendő munkáltatók között. 

Nagy a szigor (fotó: Pécsi STOP)

 

Séta Közép-Európa legnagyobb biomassza-erőművében

A Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. Közép-Európa legnagyobb biomassza-erőművét üzemelteti Pécsett, aminek köszönhetően 2013 óta ez az első olyan hazai nagyváros, ahol teljes egészében megújuló forrásból származik a távfűtés hőenergiája.

Nagy forróság van a kis üveg mögött (fotó: Pécsi STOP)

Az erdészeti melléktermékeket és faaprítékot hasznosító fás szárú biomassza-tüzelésű, valamint a bálázott lágyszárú biomassza-tüzelésű erőművi blokkot üzemeltető erőmű 85 megawatt villamosenergia-teljesítményével az országos hálózatba táplálja a megtermelt villamos energiát, illetve 31500 pécsi lakás, valamint 460 közintézmény számára állítja elő a távhőellátáshoz szükséges hőenergiát.

Tápfej (fotó: Pécsi STOP)
Erőművek Éjszakája - sajtótájékoztató a pécsi hőerőműben (fotó: Pécsi STOP)

A pécsi biomassza-tüzelésű erőművet bemutató Zöld Zóna Látogatóközpontban testközelből, tapinthatóan fedezhetők fel a különféle biomassza-tüzelőanyagok, kipróbálható az erőmű és a távhőrendszer működő modellje, és egy szobabiciklivel saját magunk is termelhetünk energiát. Fontos tudni, hogy az erőművet csak 12 éven felüliek látogathatják, és az időjárástól függetlenül zárt, lapos talpú cipő, hosszúszárú nadrág viselése kötelező, állatot pedig tilos behozni a területre.

A látogatóközpont megtekintése után a 12 éven felüli látogatók részt vehetnek egy erőműbejáráson is, amely során a valóságban, saját szemükkel követhetik végig a korábban bemutatott fenntartható energiatermelési folyamatot és ismerhetik meg a körkörös gazdaság alapjait. A bejáráson az érdeklődők megtekinthetik tüzelőanyag-tárolókat, végigkövethetik a szalma útját a beérkezéstől az eltüzelésig és üzem közben, karnyújtásnyi távolságról figyelhetik meg a zöld villamos és hőenergiát előállító berendezéseket.

Vajon kijött? (fotó: Pécsi STOP)

 

A pécsi helyszínekre a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon lehet regisztrálni, további információk a facebook.com/eromuvekejszakaja/ oldalon érhetők el.

Forrás: Pécsi STOP