Ön volt már szavazni?

2024. június 9. 09:12 2024. jún. 9. 09:12

Először rendezik Magyarországon egy napon az önkormányzati és EP-választást, melyeket a köztársasági elnök június 9-re tűzött ki. Összeszedtünk néhány fontos tudnivalót a voksolással kapcsolatban.

A szavazás országszerte 6 órakor indult és egészen este 7 óráig adhatjuk le a voksainkat.

Hol szavazhatunk?

Minden névjegyzékben szereplő állampolgár korábban értesítőt kapott, amely tartalmazza a szavazókör pontos címét, ahol leadhatják szavazatukat. Bár az értesítőt nem szükséges magunkkal vinni, érvényes személyi igazolvány (vagy jogosítvány, esetleg útlevél) és lakcímkártya szükséges a szavazólapok átvételéhez.

Ha valaki elveszítette a választási értesítőjét és nem tudja, melyik szavazókörben voksolhat, ezen a linken pár kattintással kiderítheti, hogy a lakcíme alapján hova kell mennie.

Kikre szavazhatunk?

Pécsett minden választó három szavazólapot kap. Az egyiken a polgármester-jelöltekre (hatan indulnak a posztért), a másodikon az adott választókörzet képviselő-jelöltjeire, a harmadikon pedig az EP-listákra (ebből 11 szerepel az íveken) lehet szavazni.

A 2019-es választásokhoz képest már most elmondható, hogy sokkal nagyobb a részvétel, ez a szakértők szerint a következő órákban exponenciálisan nőhet a nagyvárosokban, mint például Pécsett is.

 

Forrás: Nemzeti Választási Iroda / PécsMa