Otthagyja a kaposvári színházat Bérczes László

2017. július 22. 17:15 2017. júl. 22. 17:15

Bérczes László is elhagyja a kaposvári társulatot, a következő évadban vendégként rendez egy darabot és egy másiknál dramaturgiai munkát vállal. Mint elárulta, kapott ajánlatot a folytatásra, ám azt nem fogadta el.

Nemrég pattant ki az ügy, hogy a kaposvári színház társulatától négy középkorú színészt - Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter - elbocsátottak, a helyükre pedig fiatal pályakezdőket szerződtettek.

A négy színész beperelte a színházat, mondván, életkoruk miatt bocsátották el őket, ami pedig az egyenlő bánásmódról szóló törvénybe ütközik.

A megbízott igazgató a Pécsi STOP-nak úgy fogalmazott, hogy minőségi cserére hivatkozva mondtak fel.

A Pécsi STOP úgy értesült, hogy nemcsak ez a négy színész hagyja el a társulatot, hanem Bérczes László is, aki nemrég még művészeti vezetője volt a színháznak.

Bérczes Lászlóval rövid interjút készítettünk.

Pécsi STOP: Úgy értesültünk, hogy jövőre egy darabot rendez és egy másik darabnál vállal dramaturgiai munkát, pár éve viszont még a kaposvári Csiky Gergely Színház művészeti vezetője volt. Mi az oka a váltásnak?

Bérczes László: Túl frissnek érzem még a váltást, hogy erről higgadtan tudjak beszélni, noha nincs semmilyen konfliktus az ügyben.

Én a rendezéshez kerülő utakon érkező színházi rendező vagyok, ezért én minden évadban egy darabot rendeztem, mert lassú, pepecselő ember vagyok, tavaly sikerült kettőt rendeznem, egyet Kaposvárott, egyet Budapesten. De lényegében a kaposvári hat évadom alatt minden évben egyet rendeztem, vagyis ez nem változás.

Igaz, hogy anno művészeti vezető lettem, miután Rátóti Zoltán Kaposvárra hívott, de aztán látszott, hogy fölösleges két dudás egy csárdásban. Megegyeztünk, hogy hátrébb lépek, előbb művészeti tanácsadó, majd beosztott rendező lettem.

Most még visszább léptem, augusztus 1-től nem vagyok már tagja a társulatnak, amit viszont nagyon megszerettem, és ki merem mondani, a társulat is elfogad engem, öröm tehát, hogy ősszel vendégként megrendezhetem A vágy villamosát.

A változás normális dolog, és jó érzés, hogy 66 évesen új kihívások felé fordulhatok. Megjegyzek még valamit, ami talán árnyalni tudja az általam nemigen kedvelt facebookos csetepatékat: a színházaknál általában egy-egy évadra szólnak a szerződések. Aztán a két fél leül egymással: ajánl vagy nem ajánl, elfogad vagy nem fogad el ajánlatokat. Az én esetemben az utóbbi történt.

Mi a véleménye a négy kirúgott kaposvári színész ügyéről?

Pontatlan kirúgásról, elküldésről beszélni, hiszen ahogy mondtam, évadról évadra szerződnek az emberek a színházaknál.

Az tény, hogy négy színésznek nem ajánlott a jelenlegi vezetés szerződést. Közülük, tudomásom szerint háromnak már egy évvel ezelőtt megmondta Rátóti Zoltán, akkori igazgató, hogy nem számít rájuk. Ezt nem szokták megtenni így előre, szerintem ez is árnyalja a képet. Ettől még lehet ezzel nem egyetérteni.

A dolog jogi részéhez nem értek, de azt gondolom, hogy a művészeti vezetőnek minden színháznál jogában áll azzal dolgozni, akivel szeretne. Abban is biztos vagyok, hogy fiatalokra, egy új, friss és lendületes csapatra szükség van.