Páva a hátát mutatta, mikor az OLAF-vizsgálatról kérdezték - videó

2018. január 12. 17:10 2018. jan. 12. 17:10

Mint ismert, az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) bejelentette, hogy 35 olyan közbeszerzésénél találtak súlyos szabálytalanságokat, amelyeket az akkor még Tiborcz István által is tulajdonolt Elios Innovatív Zrt. nyert meg. Pécsen is ez a cég nyert anno, Páva Zsoltot a budapesti Soros-ellenes gyűlésen próbálták erről faggatni, nem sok sikerrel.

Pénteken reggel derült ki, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenségeket tárt fel annál a 35, 2011-2015 közt megnyert, uniós pénzekből folytatott közbeszerzésnél, melyeket az Elios Innovatív Zrt. nyert meg. A közbeszerzéseket közvilágítás korszerűsítésére írták ki anno.

Ebben az időszakban a cégben jelentős tulajdoni hányaddal rendelkezett Tiborcz István, Orbán Viktor veje, ő 2015. áprilisának végén adta el részét az erős sajtóérdeklődés miatt.

Pécsen is az Elios Zrt. végezte a közvilágítás korszerűsítésének első ütemét, amire a fideszes városvezetés 1,045 milliárdos hitelt vett föl az OTP-től, a bankintézet 420 millióért folyósította a pénzt - erről bővebben ebben a cikkben írtunk:

Az OLAF-nak is gyanúsak lettek Orbán vejének közbeszerzései

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat tárt fel 35 olyan, 2011-2015 közt kiírt és uniós pénzeket felhasználó közbeszerzésnél, melyeken az Elios Zrt. nyert. A tárgyalt időszakban Tiborcz István, Orbán Viktor veje még tulajdonos volt a cégben. A cég Pécsen is elnyert egy közbeszerzést.

Pénteken Budapesten a Bálna elnevezésű irodaházban a Megyei Jogú Városok Szövetsége tartott Soros György és terve ellenes zászlós közös rettegést, a hvg.hu itt kapta el Páva Zsolt pécsi polgármestert.

Pávát a hvg.hu videósa az OLAF-bejelentésről kérdezte, és arra volt kíváncsi, lesz-e pénze Pécsnek, ha az Európai Bizottság úgy dönt, vissza kell fizetni a támogatási összeget.

Páva Zsolt a következőt válaszolta:

Majd átmegyünk a hídon, ha odaérünk a hídhoz.

Egy másik kérdésre, hogy találtak-e szabálytalanságot az ügyben, Páva nemmel felelt, aztán tovairamodott.

Valószínűsíthetően amúgy az OLAF a pécsi beruházást nem fogja vizsgálni, ugyanis az nem uniós forrásból, hanem hitelből lett finanszírozva. Az OLAF honlapján pedig ez szerepel:

Az OLAF kivizsgálja az EU költségvetését károsító csalásokat, valamint az uniós intézményekben előforduló korrupciós cselekményeket és súlyos kötelezettségszegéseket, továbbá csalás elleni politikát dolgoz ki az Európai Bizottság számára.

Ettől függetlenül még benézhetnének Pécsre is akár - a szerk.