Pécsen is bekért adatokat az ÁSZ a hajléktalanokat segítő szervezettől

2018. október 12. 12:47

Október 15-én változik a törvény, onnantól büntethetővé válik a közterületen való élés. Az Állami Számvevőszék pont most állt neki a hajléktalanokat segítő szervezeteket vizsgálni. Pécsen a Támasz Alapítvány érintett, ők már le is adták a kért adatokat.

Mint ismert, október közepétől megváltozik a közterületen való életvitelszerű tartózkodás minősítése a gránitszilárdságú alaptörvény hetedik módosítása nyomán, azaz innentől a hajléktalanságot büntetni lehet (eddig is lehetett a hajléktalanokat büntetni, ám magát a hajléktalanságot, mint életvitelt nem).

A Mérce hét eleji információi szerint október 16-17-én nagyszabású rendőrségi razzia várható - leginkább Budapesten -, a cél a hajléktalanok külsőbb területek felé való kiszorítása lehet.

A törvényi változás (illetve egy viszonylag friss kormányrendelet) szerint ha valakit háromszor felszólítanak 90 nap alatt a rendőrök arra, hogy ne éljen életvitelszerűen az utcán, utána már szabálysértési eljárást kezdeményezhetnek ellene (amit közérdekű munkával lehet kiváltani, viszont ha ezt megtagadja valaki, akkor le kell ülni a bírságot).

Mindezek mellett a kormányrendelet szerint a hajléktalanok holmijait (szatyrok, ruhák, stb.) az önkormányzatoknak, vagy a hatóságnak kell megőriznie az elzárás időtartama alatt, ám ha azokat tárolhatatlannak minősítik, akkor megsemmisíthetik a holmikat. Viszont, ha a hajléktalan később jelentkezik a cuccaiért, akkor a megsemmisített dolgok előzetesen felbecsült értékét meg kell téríteni neki pénzben (levonva a megfelelő sápot a tárolásért) - összegzi a Mérce a változásokat.

A Népszava péntek reggeli cikke szerint a hajléktalanságot kriminalizáló törvény életbe lépése előtt pár nappal, a hét elején az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatot indított a hajléktalanokat segítő szervezeteknél. A hét elején megküldött adatigénylésre mindössze öt munkanapjuk volt válaszolni az érintett szervezeteknek a lap szerint.

A Népszava kérdésére, hogy miért épp most álltak elő az ellenőrzéssel, az ÁSZ azt felelte, hogy az "ellenőrzéseit előre meghatározott féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan és kidolgozott ellenőrzési program alapján végzi." Ám a lap szerint a júliusban kiadott ellenőrzési tervben csupán annyi szerepelt, hogy a "nem állami humánszolgáltatók" körét fogják górcső alá venni.

Pécsen a hajléktalanellátás nagy részét a Támasz Alapítvány végzi. Mint a szervezet szakmai vezetőjétől, Hajdu Krisztiántól a Pécsi STOP megtudta, őket is érinti az ellenőrzés, a kért adatokat már átadták az ÁSZ-nak.

Szociális ügyekért felelős államtitkár: a hajléktalanok jogainak korlátozása a társadalom egészének érdekét szolgálja

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabályi változás az egész társadalom érdekét szolgálja - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Veszprémben egy sajtótájékoztatón az MTI híre szerint.

"Fülöp Attila elmondta: az október 15-én életbe lépő jogszabály-módosítás azt célozza, hogy ne legyen utcán éjszakázó hajléktalan és az állampolgárok zavartalanul használhassák a közterületet.

A szabálysértési törvény módosulása értelmében nem lehet életvitelszerűen közterületen élni.

A kormány ezzel párhuzamosan a hajléktalan-ellátási tartalékalap létrehozásáról döntött, melynek összege 300 millió forint. Ennek jelentős részéből azt oldják majd meg, hogy a nappali és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz, 24 órás ellátási lehetőséget nyújtva a rászorulóknak - ismertette az államtitkár.

A hajléktalanokkal szembeni "emberiesség szempontjából" fontos az őket ellátó intézmények fejlesztése - mondta Fülöp Attila.

Hozzátette: 650 millió forintot fordítanak országosan hajléktalanokat ellátó intézmények korszerűsítésére hét nyertes pályázatnak köszönhetően.

A jogszabályváltozásból adódó "új típusú feladatra" felkészült az intézményrendszer, amelyben országosan 19 ezer, az állam által finanszírozott férőhely működik - húzta alá.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a következő időszak fontos feladatának nevezte, hogy a szakemberek megoldást találjanak az utcán élő, az intézménybe való beköltözéssel szemben ellenállást tanúsító emberek kezelését illetően" - olvasható az MTI hírében.