Pécsi lampionok előtt haladt el az olimpiai láng

2021. április 26. 14:07 2021. ápr. 26. 14:07

Pécsi általános iskolások által készített lampionok között haladt végig a tokiói olimpia lángja, amikor Kórijama városába érkezett. A rajzokat az Esztergár Lajos Családsegítő-és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ (ECSGYK), valamint a Murál Morál Egyesület közös nyári táborában készítették a pécsi gyerekek.

A Lámpások Fesztiválja nemzeti ünnepnek számít Japánban. Ilyenkor lámpásokat készítenek, amelyekbe égő gyertyákat tesznek, majd a folyókra, vagy a tengerre helyezik őket, és hagyják elúszni. Ezzel a családok az elhunyt szeretteikre emlékeznek, a lampionok fénye arra hivatott, hogy a család elhunyt tagjainak lelkét vezessék-írják.

 

Idén a kórijamai fesztivál szervezői a világ számos pontjáról kértek rajzokat, azért, hogy ezzel is kifejezzék a nemzetek összetartozását és együttműködését. Magyarország tokiói nagykövetének, a Pécsről származó Palanovics Norbertnek a közbenjárásával a baranyai megyeszékhelyről is érkeztek rajzok a japán városba, összesen 10 lampion készült a felhasználásukkal- jelezték.

 

Ezeket nemcsak a Lámpások Fesztiválján használták fel, hanem azon az ünnepségen is, ahol a nyári, tokiói olimpia lángját mutatták be a helyieknek. Ez óriási megtiszteltetésnek számít Japánban.

 

A szervezők nemrég visszaküldték a lampionokat Pécsre, de azokról másolatok is készültek, amiket Magyarország tokiói nagykövetségén állítanak majd ki. Az eredeti lampionokat pedig a pécsi közönség tekintheti majd meg, a járvány után a világlátott képeket a tervek szerint az ECSGYK ügyfélszolgálati irodáinak váróhelyiségeiben helyezik ki. A tárlat anyaga az idei nyári tábor alkotásaival bővülhet a későbbiekben- hívjak fel a figyelmet.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

A Lámpások Fesztiválján készült videó az alábbi linken tekinthető meg: