Péterffy: "Levegőváltozás kell, egy alapos szellőztetés" - megalakult Pécs új közgyűlése

2019. október 31. 09:03 2019. okt. 31. 09:03

Csütörtök délelőtt kilenckor kezdetét vette az alakuló, ellenzéki többségű közgyűlés a pécsi városházán, mely során a képviselők átveszik megbízólevelüket, döntenek a politikusi illetményekről, valamint az a önkormányzati tulajdonú cégeknél a rabszolgatörvénnyel kapcsolatos, a munkavállalókat védő utasításról is döntenek majd.

11:45 - vége az alakuló közgyűlésnek

A közgyűlés az alpolgármesterek illetményét és költségtérítését is megszavazta, valamint azt is, hogy kettejük között hogyan oszlanak meg majd a felügyelt területek. Az utolsó napirendi pont a bizottsági tagok megválasztásáról szólt.

Péterffy Attila elmondta, a jogi és ügyrendi bizottság elnökének Zag Gábort javasolja. A kommunális bizottságot Sík László Lajos, a költségvetési és gazdasági bizottságot Nyőgéri Lajos vezetheti. A kulturális bizottságot Horváth Tamás, a népjóléti és sportbizottságot Fogarasi Gábor, a pénzügyi és ellenőrző bizottságot dr. Csizmadia Pétert (Fidesz) vezetheti, a városfejlesztési és innovációs bizottság élére pedig Topán Lászlót javasolta Péterffy Attila.

Csizmadia Péter azt vetette fel, hogy a kormánypártiak, akik most ellenzékiek minden bizottságban kisebbségben vannak, még az ő vezetésük alá kerülő pénzügyi és ellenőrzési bizottságban is. Az ellenzéki helyek száma nem éri el az egyharmadot sem - panaszolta, szerinte arányosabb megosztásra lenne szükség, emiatt nem tudják támogatni az előterjesztést.

Kóbor József elmondta, örül, hogy ennyi bizottság jött létre, mert diverzifikált a paletta, viszont mivel ennyi bizottság van, ezért ő úgy érzi, hogy az LMP által elért eredmények miatt neki egy másik bizottságban is helyet kellene kapnia. Kővári János szerint a bizottsági tagok eloszlásának tükröznie kellene a pártokra leadott szavazatoknak. Berényi Zoltán (ÖPE) szerint ha bizottságonként 2-2 helye lenne az ellenzéknek, az lenne az üdvös, mert sokan vannak a most többségbe kerültek közül, akik három bizottságban is szerepet kaptak, ez pedig akár a bizottsági munkát is nehezítheti.

Fogarasi Gábor (Jobbik) hozzátette, az elmúlt 10 évben az ellenzék hiába kért ilyen lehetőségeket, nem kapott a kormánypártoktól ilyet, most pedig felajánlották a pénzügyi és ellenőrző bizottság elnöki posztját. Csizmadia Péter feltette a kérdést, hogy miért korlátozzák a most ellenzékbe került fideszeseket a bizottságokban, mire Péterffy Attila úgy felelt, hogy a bizottsági helyek kiosztását így tartották praktikusnak és demokratikusnak. A polgármester ügyrendben megszavaztatta, hogy a bizottsági elnökökről és tagokról együtt szavazzon a közgyűlés.

A szavazások után a polgármester felkérte a képviselőket, hogy jelentésk be a frakciókat. Kunszt Márta a Mindenki Pécsért - Demokratikus Koalíció frakciót jelentette be öt fővel, Topán László a Mindenki Pécsért - Momentum frakciót (3 fővel), dr. Csizmadia Péter a Fideszt jelentette be 4 fővel, Fogarasi Gábor a három fős Mindenki Pécsért - Jobbik frakciót, Kővári János három fővel a KDNP-ÖPE frakciót, Nyőgéri Lajos a Mindenki Pécsért - MSZP frakciót, Ágoston Andrea pedig a Mindenki Pécsért - Öttorony frakciót jelentette be.

A frakciók bejelentése után Péterffy Attila bezárta az alakuló közgyűlést. Az első, rendes közgyűlést november 14-én tartják meg.
 

11:15 - ez történt eddig

Október 31-én, csütörtök reggel 9 órakor kezdetét vette a Himnusszal (a Belvárosi Általános Iskola kórusának előadásában), valamint Bertók László A város neve című versével, melyet Sólyom Katalin színművésznő szavalt el.

Az országgyűlési képviselők és más illusztris személyek köszöntése után Péterffy Attila polgármester nyitotta meg. Mint elmondta, Decsi István volt fideszes alpolgármester, aki kompenzációs listán jutott be a testületbe, lemondott a mandátumáról, azt Bognár Lászlónak (aki a kulturális bizottság fideszes elnöke volt két cikluson keresztül) kapta meg.

Göndöc András, a helyi választási bizottság vezetője ismertette a választás eredményét. Mint elmondta, a 18 egyéni választókerületből 17-nél nem volt fennakadás a szavazás végeredményét tekintve, egynél végül a Pécsi Törvényszék ítélete nyomán született meg a végleges választási eredmény. A 18 egyéni választókerületből 16-ban a Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjei nyertek, kettőt a Fidesz-KDNP-ÖPE társulás jelöltjei szereztek meg. A kompenzációs listáról az MPE még egy képviselői helyet nyert el, az LMP egy képviselője is így jutott be, a maradék 5 helyet pedig a kormánypártiak nyertek meg.

A választás eredményének ismertetése után Péterffy Attila polgármester, majd pedig a közgyűlésbe bejutott képviselők vették át a megbízóleveleiket. Az átvétel után pedig a polgármester és a képviselők elmondták az esküjüket.

Az ünnepi, alakuló közgyűlés napirendjének elfogadása előtt Péterffy Attila egy új előterjesztést, a bizottsági tagok megválasztásáról szólót vetette fel a tárgysorba.

Az első előterjesztés a rabszolgatörvényről szólt, a munkavállalók védelme érdekében a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cégeknek adnak egy utasítást, hogy a túlmunkát ne vezessék be. Csizmadia Péter (Fidesz-KDNP-ÖPE) szerint sajnálatos az ünnepi alakuló ülést ilyen napirenddel megbolygatni, mert ez politikai téma, és hát tavaly decemberben a Parlamentben botrányos körülmények voltak az erről szóló törvénymódosítás elfogadásakor. Csizmadia vissza kívánta vonatni ezt az utasítást, mert így szerinte az önkormányzati cégek vezetőit megfosztják attól a lehetőségtől, hogy meg tudjanak állapodni a munkavállalókkal, hogy azok több pénzért többet dolgozhassanak. Azt is hozzátette, hogy ez az előterjesztés már előrevetíti az új önkormányzat stílusát. Péterffy Attila erre úgy válaszolt, hogy a polgármesteri programjának első pontja volt, hogy a rabszolgatörvény ellen fellépjen, ezt tette meg most.

Vári Attila (Fidesz-KDNP-ÖPE) szerint ezzel a lépéssel a Mindenki Pécsért Egyesület és a polgármester megfosztja a városi dolgozókat attól, hogy tisztességes munkával több pénzt kereshessenek. Péterffy visszakérdezett, hogy tudna-e Vári egyetlen példát is mondani, amikor valaki kérte a túlmunkát. Vári erre úgy felelt, hogy a PSN-nél rengeteg a rendezvény, amiknél szerettek volna túlmunkát a dolgozók.

Kővári János (Fidesz-KDNP-ÖPE) szerint ha vitázni akar a polgármester, akkor adja át valakinek az ülés vezetését az SZMSZ értelmében, és a közönség közül beszólogatókat szabályozza. Lovász István városi jegyző szerint mivel ez az alakuló ülés, így nincs kinek átadni az ülés vezetését. Kővári erre úgy felelt, hogy új politikai kultúra kezd kibontakozni. Csizmadia Péter arról kérdezte Lovász Istvánt, hogy a testület korelnöke (Sík László Lajos) átvehetné-e az ülés levezetését, mire a jegyző úgy felelt, hogy erre a megyei közgyűlésben van lehetőség. Kóbor József (LMP) pártja részéről csatlakozott Péterffy Attila előterjesztéséhez, és hozzátette, a városban jelenleg egy olyan cégről tud, ahol tényleg nagyon sok a túlmunka, ez a Tüke Busz Zrt. Szerinte például az önkormányzatnak azt a rendelkezését is vissza kellene vonnia, amelyben arra kérték fel a város lakóit, hogy ne adjanak ki bizonyos szervezeteknek irodát (itt az Emberség Ereje Alapítványra gondolt). A napirendi pontot 18 igennel elfogadták.

A második napirendi pont (polgármesteri illetmény és költségtérítés elfogadása) egyöntetű igennel ment át a testületen.

A harmadik napirendi pont (az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának - SZMSZ - módosítása) kapcsán a Fidesz részéről két módosítás érkezett. Csizmadia Péter (Fidesz-KDNP-ÖPE) elmondta, szerinte az SZMSZ-nek a demokratikusságot és átláthatóságot, valamint az önkormányzat munkájának hatékonyságát kell szolgálnia, ezért nem ért egyet a bizottságok alelnöki posztok eltörlési szándékával, szerinte ezt ki kell hagyni az SZMSZ módosításából. Kővári Jánosnak az nem tetszik, hogy egy jelölőszervezet több frakciót alakíthat meg a közgyűlésben. Szerinte ilyen nincs és nem is volt soha a demokráciában, és a Mindenki Pécsért Egyesület nem mondta el a választóknak, hogy négy párt képviselői. Az ÖPE képviselőjének az sem tetszik, hogy az ellenzék csak egy helyet kapna az öttagú bizottságokban.

Fogarasi Gábor (Jobbik) elmondta Csizmadia Péternek, 2010-ben lett bevezetve, hogy egy bizottságnak legyen alelnöke. Ezt anno Pécsen azért vezették be, mert a bizottságok vezetői akkor országgyűlési képviselők is voltak, így kellett valaki, aki le tudta vezetni az ülést. És azt sem érti, milyen többletjogosultságról beszélt a fideszes képviselő az alelnöki posztoknál. Nyőgéri Lajos (MSZP) Kővárinak címezte azt, hogy a választók az elmúlt 10 évben látták Kővári demokráciafelfogását. Kunszt Márta (DK) elmondta, ő megnézte az önkormányzati törvényt, ami szerint az önkormányzatok saját hatáskörben határoznak a frakcióalakításokról. Szerinte az sem igaz, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület színeiben bejutók letagadták volna a párthovatartozásukat, ezt a választók is látták. Kóbor József (LMP) szerint mivel hét bizottság lesz, ami papíron 35 embert jelentene (ha ötfős egy bizottság), itt lesznek "duplikációk", mivel a képviselőtestület létszáma kisebb.

A frakcióalakításról szólva Kóbor elmondta, az országgyűlésben is van lehetőség frakcióalakításra, lásd Párbeszéd. Most hét frakció lesz, ez lehet, hogy drágábbá teszi a közgyűlést. Hozzátette, az LMP az egyetlen, amely darabra meg tudja mondani, hogy mennyien szavaztak rájuk, míg más pártszövetségeknél, szervezeteknél ezt nem lehet tudni. Arra is kitért, hogy míg Kővári aggódott a frakciók miatt, a Fidesz-KDNP-ÖPE is két frakcióra bomlik. Csizmadia Péter azt emlegette fel, hogy a bizottsági alelnök adott esetben több jogosultságot is kaphatna, erre ő fog is javaslatokat tenni, ha nem szüntetik meg ezt a posztot. Fogarasi megkérte Csizmadiát, mondja már el, milyen pluszjogosultságai voltak egy alelnöknek. Csizmadia erre rákontrázott, hogy Fogarasi mondja el, hogy ő anno milyen módosításokat javasolt, hogy a bizottsági alelnököknek többletjogosultsága legyen.

Kővári nem engedte el a frakcióalakítást, és hogy szerinte a Mindenki Pécsért Egyesület átverte a szavazókat azzal, hogy a pártokat nem tüntették fel. Morális szabályokat is emlegetett Kővári, Berényi Zoltán (ÖPE) pedig arról beszélt, hogy technikai okát nem látja annak, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület miért akar 5 frakcióra bomlani. Barkóczi Csaba (Fidesz-KDNP-ÖPE) arról beszélt, hogy a Pécsi Értéktár Bizottság nem kapott helyet a mostani bizottsági struktúrában, pedig kellene, ezért javasolta, hogy a kulturális bizottság egészüljön ki az értéktári lehetőséggel. Barkóczi és Csizmadia javaslatait a közgyűlés leszavazta, az SZMSZ-módosítás az eredeti formájában lett megszavazva. A szavazás után a polgármester kis szünetet rendelt el, amely alatt Györfi Anna színművésznő harmonikakíséret mellett énekelt két dalt az egybegyűlteknek.

A negyedik napirendi pont az alpolgármesterek megválasztásáról szólt - Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba -, a jelöltek válallták a felkérést. Az alpolgármesterek megválasztásához egy ötfős szavazatszámláló ad-hoc bizottság alakult meg. A titkos szavazás időtartamára szünetet rendelt el Péterffy Attila. A szavazáson Bognár Szilviát 26 igennel, míg Ruzsa Csabát ugyancsak 26 igennel, azaz egyhangúan támogatta a közgyűlés.

 

9:45 - Péterffy: "Levegőváltozás kell, egy alapos szellőztetés"

Pécs új polgármestere, Péterffy Attila beiktatási beszédében kiemelte: a szabadon, felelősen gondolkodó pécsi polgárok megérezték és vállalták a választás felelősségét és kitartottak, bár a hatalom korábbi birtokosai minden eszközt megragadtak, hogy elbizonytalanítsák őket. Beszélt arról, hogy a pécsiek nincsenek egyedül, hiszen október 13-án sok magyar városban szavaztak a polgárok a szabadságra és a függetlenségre.

„Levegőváltozás kell, egy alapos szellőztetés, hogy az eddigi fülledt, dohos politikai légkört végre élhető és pozitív hangulat váltsa fel. Ki kell takarítanunk a várost, és itt nem csak a mocskolódó plakátokra, szórólapokra gondolok, de az elmúlt években egyre silányabb politikai közbeszédre és arra a szellemiségre, amit mindezek képviselnek”

- mondta Péterffy Attila. A polgármester hozzátette: ideje leporolni az ország Pécs nevű ékszerét, ideje, hogy a várost szerető emberek újra, együtt dolgozzanak.

Péterffy Attila kiegyensúlyozott híreket, felelős vezetőket és civil kontrollt ígért, valamint egyenességet a döntésekben, átláthatóságot a közügyekben, valamint azt, hogy a régóta hiányzó nívót és stílust visszahozzák a pécsi közbeszédbe.

A polgármester arra kérte a pécsieket: tartsanak vele, ám szólt arról is: ez az út nem lesz sem rövid, sem egyszerű.

9:03

A közgyűlésről hamarosan hosszabb beszámolóval jelentkezünk, addig is ide kattintva, vagy alább, a Pécs TV közvetítésén követheted a történéseket élőben.

Utóbbinak egyelőre valamiért nincs hangja, de reméljük, hogy ez hamarosan elmúlik:

Forrás: Pécsi STOP