Rabszolgatörvény: Dombóvár ellenáll

2018. december 27. 14:55 2018. dec. 27. 14:55

Dombóvár önkormányzata a régióban elsőként – és meglehet utolsóként - csatlakozott a Botka László szegedi polgármester meghirdette bojkotthoz, sőt, már a döntés is megszületett: arra utasította a városi cégek vezetőit, hogy ne alkalmazzák a rabszolgatörvénybe foglaltakat.

A Tolna megyei kisváros önkormányzata, ahol a 2014-es választásokon a Természetesen Dombóvár teljes győzelmet aratott, az ünnepek előtt tartott testületi ülésen a rabszolgatörvény elleni határozatot fogadott el.

Az előterjesztő, Szabó Loránd polgármester emlékeztetett arra: a Munka törvénykönyve módosítását, melyet a közvélemény csak „rabszolgatörvénynek” nevez, az Országgyűlés 2018. december 12-én megszavazta. A módosítás értelmében a jelenlegi 250 óráról 400 órára növelték az egy évben elrendelhető túlóra mértékét, a jelenlegi 1 évről 3 évre növekedett a munkaidőkeret maximális időtartama, és 12 hónap átlagában heti 48 órára emelhető a rendes munkaidő maximális mértéke. A munkaidőkeret három évre való emelése azzal jár majd, hogy a munkáltatóknak ennyi idő áll a rendelkezésére ahhoz, hogy a dolgozókkal a túlórákat elszámolják, illetve a túlórákért cserébe szabadnapokat biztosítsanak.

A módosítás ellen az utcán és Parlamentben is hevesen tiltakoztak: napokon át tüntettek, az ellenzéki erők pedig a törvénymódosítás megszavazását próbálta megakadályozni. A rabszolgatörvény ellen széles szakszervezeti összefogás jött létre.

Botka László szegedi polgármester határozati javaslatot terjeszt be a helyi közgyűlés elé, mely megtiltja az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok számára a fenti rendelkezések alkalmazását, továbbá bojkottra hívta fel a munkáltatókat és az önkormányzatokat a törvénymódosítással szemben. Budapest XV. kerülete már csatlakozott a bojkott-felhívásához.

A Polgári Törvénykönyv lehetőséget ad arra, hogy a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságokban az önkormányzat, mint egyedüli tag, a munkavállalók érdekeinek szem előtt tartásával utasítsa a cégek vezetőit, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt.

Dombóváron december végén meg is született a határozat. Az önkormányzat arra utasította a városi cégek vezetőit, hogy a naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidőt ne lépjék túl „önként vállalt túlmunka” megnevezéssel sem, valamint 12 hónapnál hosszabb munkaidőkeretet ne alkalmazzanak, továbbá hasonló utasítás, intézkedés megtételére vonatkozó javaslatot tesz Dombóvár közigazgatási területén bejegyzett és működő gazdasági szereplők részére.

A döntést a testület két fideszes tagja nem szavazta meg, a Jobbik képviselője nem volt ott a szavazásnál.

(Címlapkép: ellenzéki tüntetők Budapesten a rabszolgatörvény elfogadása után 2018. december 12-én. Fotó: MTI/Mónus Márton)