Siker: pluszban zár a város

2023. május 16. 12:23 2023. máj. 16. 12:23

Elfogadta a pécsi közgyűlés az önkormányzat tavalyi költségvetésének zárszámadását. A büdzsé pozitív maradvánnyal zárt, miközben az előző városvezetéstől örökölt adósság újabb részletét törlesztette és kisebb fejlesztéseket is végre tudott hajtani az önkormányzat - közölte sajtóközleményében a pécsi önkormányzat.

A pécsi önkormányzat jelenlegi vezetése a város gazdálkodásában három fő alapelvet követ 2019 óta:

  1. A város működésének folyamatos biztosítása – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az önkormányzat egyik gazdasági évet sem zárhatja működési hiánnyal.
  2. A fideszes városvezetéstől megörökölt adósságok törlesztése – ez a gyakorlatban a ciklus elején még 8,54 milliárd forintos állami hitel éves szinten 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletének határidőre történő megfizetését jelenti.
  3. Az önkormányzat fejlesztési beruházásokat indít – ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak EU-s forrásból, hanem az önkormányzat pénzügyi lehetőségeihez mérten saját forrásból is fejlesztési projekteket, illetve a pécsiek életminőségét javító beruházásokat indít.

A pécsi önkormányzat gazdálkodását stabilizálni hivatott hármas célkitűzés 2019 óta minden évben teljesült, így történt ez 2022-ben is - írják.

Az elfogadott zárszámadási rendelet alapján tavaly az önkormányzat

  1. 4,6 milliárd forintnál is több, döntően fejlesztési célú pénzeszközzel zárta az évet; úgy, hogy közben
  2. határidőre törlesztette a 2018-ban felvett állami hitel 2022-es évre előírt 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletét; és
  3. a polgármesteri programban vállalt adócsökkentési program I. ütemeként eltörölte a legkisebb pécsi ingatlanokra a Fidesz idején bevezetett építményadót, míg a nagyobb lakások esetében sávos építményadó-kedvezményt vezetetett be; emellett az inflációs hatás miatt megkezdte az önkormányzati cégek dolgozóinak béremelését. (Ez a program 2023-ban is folytatódik: a hivatalban átlagosan 12,7%-kal, a közműcégek esetében átlagosan 15%-kal, a közösségi közlekedési ágazatban pedig átlagosan 20%-kal emelkednek a fizetések.)

A gazdálkodási szempontból is eredményes év sikerének értékét növeli, hogy az önkormányzat által év elején jelzett 6,2 millárd forintos kormányzati kompenzációnak csak alig több mint negyede, összesen 1,73 milliárd forint érkezett be az önkormányzat számlájára. A fennmaradó 4,47 milliárd forintos összeget a kiadások folyamatos ellenőrzésével, egyes felújítások elhalasztásával és a takarékossági intézkedések fenntartásával sikerült kigazdálkodni.

További fontos eredmény, hogy az önkormányzat 2019 óta nem kötött új hitelszerződést, kizárólag a fideszes városvezetés által felvett hitelkeretből használt fel hitelforrásokat. Ezek egy részéből EU-s projektek (pl. Vásárcsarnok, Minisa-tető fejlesztése) önrészét fizette ki, másik részéből pedig olyan fejlesztési beruházásokat valósított meg (pl. zöldbuszok vásárlása, ipari parki fejlesztések), amelyek gyarapították az önkormányzat vagyonát és belátható időn belül, garantáltan megtérülnek az iparűzési adóbevételből, vagy az üzemeltetési költségek csökkenéséből.

 

 

Ez az önkormányzat fejlesztési stratégiájának változását is jól jelzi: a 2019 előtti gyakorlattal szemben ebben a ciklusban hitelből pénzügyileg megtérülő és a város vagyonát gyarapító projektek valósulhatnak meg - zárul a közlemény.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata