Szétalázzák a Kodály Központot az indoklás nélkül törölt Alföldi-darab miatt

2018. április 25. 09:55 2018. ápr. 25. 09:55

Sorra érkeznek a negatív kommentek és a rossz értékelések a Kodály Központhoz a Google rendszerében a múlt héten indoklás nélkül törölt Igenis, miniszterelnök úr! című színdarab miatt, melyben Alföldi Róbert is játszik. Alföldinek a választás előtt Zalaegerszegen torpedózták meg a beszélgetős estéjét, ugyanilyen módival.

Óriási vihart kavart az a döntés, mely szerint indoklás nélkül törölték a Kodály Központ műsorából a május 27-re meghirdetett, Znamenák István által rendezett Igenis, miniszterelnök úr! című darabot. A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Zrt. semmivel nem magyarázta ezt a döntését, Vincze Balázs, a ZSÖK vezetőjét is hiába faggatták az újságírók, nem indokolta meg, miért marad el a darab.

A színdarab se szó, se beszéd eltakarítása miatt abbahagyja a Zsolnay Színház-sorozat szervezését Kiss Mónika, aki 2011 óta volt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-n belül a színházi események fő mozgatórugója.

A ZSÖK döntésén rengetegen háborodtak fel, ami érthető is, hiszen Pécset folyamatosan a kultúra városaként promózzák. A darab eltüntetése miatt a harag a a rendezvény tervezett helyszínére Kodály Központra zúdult (mivel a ZSÖK-öt sem a Facebookon, sem pedig a Google-ön nem lehet értékelni). A Google rendszerében el is kezdtek sorjázni az egy csillagok és a kritikus megjegyzések a Kodályhoz.

"Szégyelljék magukat! Szégyen, hogy a politika beszivároghat a függetlennek nevezett művészetekbe. Mi jön még? Könyvégetés?"

- írta az egyik hozzászóló. Egy másik szerint ez erősen a Rákosi-érát idézi, van olyan, aki szerint az egy csillag mellet kijár az egyes is - kutúrából.

A Pécsről száműzött darabot - melynek kapcsán Páva Zsolt polgármester képes volt belemondani a Szabad Pécs kamerájába rezzenéstelen arccal, hogy "nem marad el" - végül Szigetváron tartják meg.