Tiprás: ma kidobják a házából a szépülő piac mellett élő mohácsi nőt

2019. május 7. 12:42 2019. máj. 7. 12:42

Az ő háza nem új és nem szép. A fideszes vezetésű kisváros jegyzője jelenlétében reggel szó szerint betörték az idős hölgy kapuját, délután fél négyig kell kiköltöznie. A családnak segíteni igyekvő férfi szerint egyenesen bűncselekmény állhat a nő kilakoltatása mögött.

Egy nehéz élet után az utcára

Az idős nő és családja kálváriáját először a Mérce dolgozta fel. Tóth Erzsébetről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy könnyű és vidám élete volt, kiváltképp az elmúlt években. Amint azt a Pécsi STOP-nak elmondta, a ma 69 éves mohácsi asszony örökbe fogadott gyermekeket nevelt becsülettel, beteg férjét ápolta, mielőtt elvesztette, évekig törlesztette mohácsi otthonára felvett hitelt, Ausztriába járt dolgozni, hogy ezt megtehesse. Majd kiderült: a város önkormányzata egyszerűen kisajátítja az ingatlant, őt pedig családjával együtt az utcára teszi. Nagyjából ekkor kapott agyvérzést is, aminek a következményeit élete végéig viselni fogja.

A történet röviden: Mohács jelentős uniós forrást nyert el a városi piac toronyórás-láncos-kacsalábas felújítására.

Amint a Mérce írta: Erzsébet a mohácsi vásárcsarnok közvetlen szomszédságában lakik már negyven éve, saját tulajdonú, emeletes ingatlanban. Ötödik éve jár Ausztriába, ahol idősgondozással keresi a kenyerét. A kilakoltatási moratórium április 30-i lejártával azonban a 69 éves nő utcára kerül, mivel a szomszédos piac felújítása miatt az önkormányzat kisajátította a házát és annak udvarát.

A kisajátítás hivatalos indoka, hogy a piac épülete mellé közparkolót hozna létre a város, ehhez lenne szükség Erzsébet házának és udvarának területére. Legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket a mohácsi önkormányzat a kisajátítási kérelméhez mellékelt.

Erzsébet azonban másképp látja a helyzetet: szerinte a kisajátítás oka csupán az, hogy a háza nincs jó állapotban, szerinte ez szúrja a városvezetés szemét.

„Egy ronda házat azért, mert kívülről nem szép, még nem lehet kisajátítani”

- mondta el Erzsébet a Mércének.

A Baranya Megyei Kormányhivatal 2018. szeptember 13-án kelt határozatában rendeli el a kisajátítást, a piac átépítése ekkor már majd’ fél éve tart. A határozatból kiderül, a mohácsi önkormányzat többféle érvet is felsorakoztatott az ingatlan átruházása mellett. A városvezetés által beadott egyik nyilatkozat szerint az érintett ingatlan egy használaton kívüli, elhagyott családi ház. Egy másik nyilatkozat arról is beszélt, hogy valójában az ingatlan életveszélyes, ez akadályozná a szomszédban zajló munkálatokat, sőt az építkezés miatt akár össze is omolhat a lakóház egésze vagy annak egy része.

Szekó szerint szemet szúr

Szekó József, Mohács fideszes polgármestere egy 2018-as képviselő-testületi ülésen így beszélt az ügyről a Mérce által megszerzett jegyzőkönyv szerint:

„Szekó József elmondja, a piac környékének rendezetlensége miatt került az előterjesztés a Képviselő-testület elé. A piacot felújítják, átépítik, reményeik szerint egy modern, impozáns létesítményt alakítanak ki, ugyanakkor látható, hogy a piac környékén néhány magántulajdonban lévő ingatlan elég lehangoló állapotot mutat. Nyilván az összes piacot övező ingatlant nem tudják kisajátítani, de van olyan ingatlan, ami nagyon szemet szúr mindenkinek, lakossági megkeresések is érkeztek, illetve az önkormányzat is már régóta foglalkozik ezzel a gondolattal, hogy az előterjesztésben szereplő ingatlant meg kell vásárolni. A megtett vételi ajánlatot a külföldön élő tulajdonos visszautasította, ezért azt javasolja, hogy indítsák el a kisajátítási eljárást.”

Röviddel ezután az önkormányzat meg is indította a kisajátítást, igaz, mindez jóval azután történt, hogy elbírálták a szép új piacra beadott pályázatot.

Erzsébet a Pécsi STOP-nak elmondta: vételi ajánlatot is tett a város, de az minden volt, csak nagyvonalú nem: alig pár százezerrel több, mint a hitel, amit kifizetett.

A család a Mérce szerint sajnálatosan későn kért jogi segítséget, így a dolog visszafordíthatatlan, de van, aki ezzel vitatkozik.

Ma be is törték a ház kapuját

Erzsébet megkeresésünkre elmondta: kedden reggel csendben ült otthon, nevelt fia éjszakás műszakból ért haza. Előbb kopogást hallott, majd, mire erre egyáltalán reagálni tudott volna, hatalmas robajt: elmondása szerint szó szerint betörték háza kapuját, ami most így néz ki:

Az idős hölgy a város jegyzőjét és a kapu előtt hemzsegő rendőröket látott, mint mondta, ekkor tudta meg, hogy szó szerint ki akarják dobni a saját házából. Arra, hogy elhagyja az ingatlant, végül kedd délután fél négyig kapott időt, amit szerinte képtelenség teljesíteni. Erzsébet érthető módon kapkodó szavaiból felsejlett az is, hogy a kilakoltatásról szóló értesítés körül nem volt minden rendben.

Az ügyben a fideszes mohácsi polgármester legrégebbi és legeredményesebb ellenlábasa, Németh Imre próbál segíteni a családnak. Németh szerint többről van szó, mint hogy nem folyt minden jogszerűen, véleménye szerint egyenesen bűncselekmény történt, később pontos tájékoztatást ígért – Erzsébet történetét még biztosan folytatjuk.

Forrás: pecsistop.hu