Több száz ember életét keseríti meg az M60-as autópálya hiánya Szigetváron

2017. június 14. 11:43 2017. jún. 14. 11:43

Egyre inkább elege van a szigetvári Széchenyi utcában élők százaknak az előttük a 6-os főúton zajló forgalomból. Megoldást csak az M60-as elkészülte hozhatna, de az még a fasorban sincs.

Elviselhetetlen évek óta az átmenő forgalom miatt a szigetvári Széchenyi utca, az itt lakók szerint lassan a házaik is elértéktelenednek a folyamatos rengéstől, amit a nehezebb járművek okoznak. A zajról és porról már nem is beszélve.

A lakosok szerint egy rosszul befejezett aszfaltozás miatt ment tönkre hamar az útréteg. Ebben viszont nagy segítségére volt a rengeteg kamion, mely a 6-os főúton (a Széchenyi utca a 6-os főút egyik szigetvári városi szakasza) éjjel-nappal folyamatosan közlekedik, legtöbbször jóval a megengedett sebességhatár fölött. Mivel az út tele van gödrökkel, ezekre ráhajtanak, ebbe viszont az utca két szélén álló házak szabályosan beleremegnek a lakók szerint, a folyamatos rázkódás miatt repedni kezdtek a falak - olvasható az Abcúg cikkében.

"Az önkormányzat saját mérése szerint naponta átlag 18 ezer jármű halad el az utcában élők ablaka alatt: személyautók, kamionok és mezőgazdasági járművek. Azt mondják, a helyzet 2014 óta elviselhetetlen: akkor kezdte megadni magát teljesen az út. Évekkel azelőtt közműberuházásokat csináltak az utcában, ami azzal járt, hogy feltörték az utat. 2006-ban az utca kapott egy jó minőségű, aránylag vastag aszfalt réteget, sokkal-sokkal csendesebb lett a fogalom – bár a por és a szmog maradt, mégis élhetőbb lett a Széchenyi utca. A szakemberek akkor azt mondták, hogy 8-10 évet kibír, addigra úgy is elkészül az M60-s autópálya, így a gondok is megszűnnek" - áll a cikkben.

Az M60-as Pécs-Barcs közti autópálya azonban még a fasorban sincs, ezt az utat többször ígérte már meg Orbán Viktor, mint ahány kilométere kész van. A tervek jelenlegi állása szerint talán 2022-ig elkészül a sztráda, bár egyelőre még pontos nyomvonal sincs kijelölve a bama.hu cikke szerint.

A szigetvári polgármester szerint az útszakasz felújítása 120-130 millió forintba kerülne, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium viszont nem nagyon aktiválta magát a kérdésben, hiába írtak a lakók többször is levelet a helyzet megoldását kérve.