Világkupát, olimpiát célzott meg Bicsák Bence

2020. január 29. 14:17 2020. jan. 29. 14:17

Az 55 lehetséges olimpiai kvótaszerző helyből a 9. helyet foglalja el triatlon sportágban Bicsák Bence, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Pécsi Triatlon Klub versenyzője. Bencét kiváló eredményei alapján 2019-ben Magyarország legjobb triatlonosának is választották.

A pécsi színekben sikereket elérő sportoló először az úszással ismerkedett meg 7-8 éves korában, majd megtanult kerékpározni, a futás csak ezek után jött - mondta kérdéseinkre a triatlonos. Hangsúlyozta, sportágában nem elég a tehetség, az állóképesség mellett technikára is nagy szükség van .

A sikerek között elsőnek említi a Jokohamában rendezett U 23-as világbajnokságot, ahol Magyarország első érmét szerezte triatlon sportágban. A japán várost kedvenc versenyhelyszínének nevezte, de országok tekintetében Ausztráliát és Spanyolországot is szereti. Hozzátette, a Karib-tenger térségében mindig remek idő van, ott is szeret versenyezni, így lesz ez majd áprilisban is.

Bicsák Bence (fotó: Facebook/Bicsák Bence)

"Az olimpiai részvétel mellett a világkupa győzelem is fontos lenne"

– fűzte hozzá, a célok elérése érdekében jelenleg szünetelteti egyetemi tanulmányait, a napjait az edzés teszi ki. Beszélgetésünkkor Bence éppen Budapesten tartózkodott, ahol a futó edzéseket végezte, Pécsett ugyanis nincs meleg folyosó.

2000 óta, amióta az olimpiákon versenyszám, a triatlonon mindig volt magyar résztvevő – mondta a sportoló. 20 éve Kuttor Csaba a 30. helyen végzett, ez volt eddig a legjobb magyar helyezés, ezen szeretne javítani Bence.

Bicsák Bence (fotó: Facebook/Bicsák Bence)

Szavai szerint minden induló éremszerzési esélyekkel indul, de például hiába érkezik Tokióba sok versenyző maximális kvótaszámmal, ha verseny napján az állóképességbe, a technikába hiba csúszik, lehet kezdeni újra a négy évet.

Bence edzője Tóth Szilárd, aki mindhárom sportágra felkészíti, emellett egy bicikliedző és egy gyógytornász is segíti a munkáját. Mint mondta, a triatlonnál az úszás, kerékpár, futás egy sportág, mindennek egy "gömbben" kell maradni. Nem lóghat ki az egyik a másik kárára, ezért nincs is kedvenc száma. A triatlon szeretem - hangsúlyozta a sportoló. Bence sportolócsaládból érkezett, szülei orvosok, akiknek a félmaraton volt a kedvenc sportáguk. Lánytestvére úszott, de hamar abbahagyta - mondta.

Bicsák Bence (balról a második) - fotó: Facebook/Bicsák Bence

Pécsett is lesz triatlonverseny idén augusztus 1-2-én, amikor országos utánpótlás bajnokságot rendezik. A rendezvényen nagy valószínűséggel Bicsák Bence nem vesz részt, neki ugyanis július végén lesz versenye Tokióban.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP