Volvo-botrány: már Szerbiáig ér a nyomozás szála

2017. szeptember 27. 08:17 2017. szept. 27. 08:17

Újabb, tovább hosszabbítható határidőt kapott a pécsi Volvo-beszerzés ügyében indított nyomozás, a szálai már Hollandiától Szerbiáig érnek. Egyre cifrább az ügy.

Nyomozgatunk, nyomozgatunk

Mint ismert, a roppant gyanús pécsi Volvo buszok ügyében egy ideje már a hatóságok is nyomoznak.

Mindez úgy derült ki, hogy Szakács László, a szocialista párt baranyai parlamenti képviselője tett fel kérdéseket a legfőbb ügyésznek. Polt Péter válaszából az derült ki: különösen jelentős vagyoni hátrány okozó hűtlen kezelés miatt nyomoznak, az eljárást a megyei főügyészség felügyeletével a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség rendelte el még 2016 november 9-én. A büntetőügyben „releváns iratokat” foglaltak le, ez azóta megismétlődött.

Megdrágult a flotta?

Mint ismert, a Tüke Busz Zrt. által kiírt közbeszerzésen csak egy holland cég indult egy nyolcéves Volvo-flottával, így a céget győztesnek hirdették ki. A társaság szerepe több szempontból is különös. Mindenekelőtt azért, mert még 2014 decemberében a Volvo Hungária Kft. vezetője levélben tájékoztatta a Tüke fejlesztési vezérigazgató-helyettesét, Paiger Istvánt, hogy Hollandiában eladásra vár egy nyolcéves Volvo-flotta. Ez a flotta pedig ugyanaz volt, mint amelyet később, 2015 áprilisában megvásárolt a holland cégtől a Tüke - az ár viszont a Népszabadság információi szerint nagyon, legalább 700 millió forinttal különbözött. És nem olcsóbb lett.

Már Szerbiáig érnek a szálak

Szakács László ismét kérdéseket intézett Polt Péterhez. Most az derült ki, hogy a nyomozás határidejét újra meghosszabbították, ezúttal november 9-éig. Valamint az, hogy Hollandia után a Szerb Köztársaság igazságügyi hatóságai felé is jogsegélykérelemmel élt az ügyészség.

- Ennek az ügynek a végére kell járni – jelentette ki Szakács László.

– A hírek, pletykák szerint a Volvo Hungária eredetileg mintegy 2,5 milliárd forintért kínálhatta ezt a flottát, ha pedig ez így volt, az ár a közvetítő miatt ugorhatott ekkorát. Mindez ma még csak feltételezés, mert a Tüke Busztól minden iratot kiadtak, miután pert indítottam, csak az eredeti ajánlatot és a Volvo Hungáriával való levelezést nem. Természetesen nem állunk meg, ebben az ügyben még várom a másodfokú ítéletet - tette hozzá.

Surda ezt már nem érhette meg

Polt Péter a nyomozás érdekeire való tekintettel többet nem árult el, így a misztikus szerb szálra egyelőre csak feltételezett magyarázataink vannak. Az mindenesetre nem titok a vállalkozással foglalkozók körében, hogy egy időben ugyancsak nagy divatja volt Szerbiába, mint EU-n kívüli országba eladni cégeket, ha azok felhalmozott adósság vagy más gond miatt nagyon az előtérbe kerültek.