A bajnokságban is elhasalt az NKA Universitas Pécs női kosárlabdacsapata

2024. március 31. 09:11 2024. márc. 31. 09:11

Alig, hogy kiesett a pécsi csapat a Magyar Kupából egy váratlan hazai blama után, a Vasas ellen, még mélyebbre zuhant Jovan Gorec együttese. A bajnokság rájátszásának első párosítását 2 meccsen nagyon simán behúzta a Sopron, így a pécsi mérkőzés után a vendégek örülhettek, ők kerültek be a legjobb négybe.

Az NKA Universitas Pécs hazai pályán harcolhatta volna ki a mindent eldöntő 3. meccset, ehhez meg kellett volna verni a Sopront. Azt a Sopront, akiket még a bajnokság alapszakaszában sikerült is, azóta viszont a soproniak egy bravúros eredménnyel előrébb végeztek a pécsi alakulatnál (ezért volt meg a hazai pálya előnyük a 2 győzelemig tartó párharcban), valamint a Magyar Kupát is megnyerték.

Jó iramban indult a meccs, remekül kezdett mindkét fél, de a szűkös előny többször volt a Sopron kezében. Akadtak extra teljesítmények hazai oldalon is, így nagyobb az egyetlen nagyobb hátrányt is sikerült ledolgozni. Gyakorlatilag minden esély megmaradt a fordításra, mert az első negyedet követően 18-21 volt az állás.

A második játékrészben alaposan ráijesztett a publikumra a hazai csapat, a Sopron 10 ponttal is elhúzott, de a negyed derekán erős periódust produkáltak a pécsi lányok. Kis híján az egyenlítés is sikerült Weninger Virágéknak, de ismét rátett egy lapáttal a Sopron, így náluk volt a nagyszünetben is az előny. A vezetés mértéke viszont csökkent egy dudaszóval párhuzamos triplának köszönhetően, ami a pécsiek csapatkapitányától érkezett. 35-38.

Csakúgy, mint a soproni meccsen, az NKA csapata a szétesés jeleit produkálta, ezt kiválóan alátámasztja, hogy a teljes harmadik negyedben mindössze 10 pontot tudott szerezni, ezzel szemben a Sopron azért többször tudott eredményes lenni, így a záró játékrészre 11 pontos előnyben volt a kupagyőztes.

Az utolsó negyed már nem volt elég a bravúrhoz, még tovább nyílt az olló és a Pécs már csak a becsületéért küzdött, az érdemi kérdések hamar eldőltek. A szurkolók egy hajtós, jó mérkőzést láthattak, ahol a hazaiak tényleg nem ismertek elveszett labdát, de ez most kevésnek bizonyult és a párharc egészét tekintve, teljesen megérdemelten jutott a final four-ba a Sopron. 60-79

 

NKA Universitas Pécs – Sopron Basket 60-79 (18-21, 17-17, 10-18,15-23)

Pécs, 300 néző. V.: Földházi Tamás, Söjtöry Tamás, Pozsonyi László

 

NKA Universitas Pécs: Tadic 8/3, Wallace 4, Weninger 11/6, Mérész 2, P. Williams 8. Csere: Smailbegovic 10/3, Kiss -, M. Williams 12/6, Simon -, Olawuyi 4, Laczkó 1. Edző: Jovan Gorec, Iványi Dalma, Kmezic Daliborka

Sopron Basket: Böröndy 20/15, Papp 8, Varga 8/3, Brooks 13, Sitku 2. Csere: Mompremier 14, Toman 1, Fegyverneky 11/3, Kókai -, Jevtovic 2, Szikszai -. Edző: Gáspár Dávid, Laczka Miklós

 

Jovan Gorec, az NKA Universitas Pécs vezetőedzője: A rájátszásbeli esélyeinket nem ma veszítettük el, hanem azokon a korábbi mérkőzéseken, amelyeken nyerhettünk volna, de ez nem jött össze. A Sopronban megvan a bajnoki mentalitás, akikben ez felébredt a kupagyőzelemmel, mi pedig sajnos nem tudtunk pariban lenni velük, különösen úgy, hogy az első meccset idegenben játszottuk. Most lesz 20 napunk felkészülni az 5-8. helyért való küzdelmekre, és ez nem lesz könnyű a lányok számára, hiszen az elődöntőben szerették volna folytatni, de profik vagyunk, és mindent meg kell tennünk a legjobb helyezésekért.

Weninger Virág, az NKA Universitas Pécs csapatkapitánya: Csalódott vagyok, hiszen sokkal jobb csapat vagyunk annál, mint amit ezen a két mérkőzésen megmutattunk magunkból. Az első félidőket mindkét találkozón jól lehoztuk, mind a védekezés, mind a támadások tekintetében, a második félidőkben azonban rendre bealudtunk és ritmustalanul játszottunk. A szezonnak azonban nincs vége, megpróbáljuk összeszedni magunkat.