A PVSK nyerte a Varga Ferenc emléktornát

2023. augusztus 28. 10:49 2023. aug. 28. 10:49

Hagyományos emléktornát szerveztek a Szamos Nándor sportcsarnokban, Pécsett, a Verseny utcában. Hiszen már a tizedik alkalommal rendezték meg a PVSK legendás kosárlabda edzőjéről, Varga Ferencről elnevezett emléktornát, ami a PVSK sikerével zárult.

A PVSK leány utánpótlás kosárlabdacsapatok számára kiírt Varga Ferenc Emléktornát. Ismét nemzetközivé lették a megmérettetést, hiszen elfogadta meghívásukat az erdélyi HOYA-KSE Kézdivásárhely gárdája, akik U16-os csapatukkal vettek részt a PVSK legendás edzőjéről elnevezett emléktornán. Remek felkészülési lehetőség volt, hiszen, egyrészt játszani mindig jó, ráadásul, ha egy rangos, nemzetközi torna töri meg a felkészülés egyhangúságát, az még külön öröm is lehet. Az emléktorna lebonyolításának sajátossága, hogy azon évről évre más korosztályok csapatai vettek részt. Idén U16-os és U18-as csapatok mérettették meg magukat.

 

Mintál Csaba, a PVSK kosárlabda utánpótlásának vezetője a torna rangosságát hangsúlyozta:

Immáron a tizedik Varga Ferenc Emléktornát rendeztük, ami minden évben, így idén is a felkészülés része. Ennek megfelelően, a hazai élmezőny résztvevőit láttuk vendégül, akiknek köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat, hagyományosan színvonalas torna volt, ahol az igazi tehetségeket láthatták az érdeklődök!

 

Torna végeredménye:

U16-ban

1. UNI Győr NKA

2. Kecskeméti Akadémia

3. PVSK NKA

4. Kézdivásárhely

U18-ban

1. PVSK NKA

2. UNI Győr NKA

3. Baja NKK

4. Soproni Darazsak Akadémia B.

 

Debreceni Eszter, a PVSK női utánpótlás vezetője: Úgy gondolom sikeres tornát rendeztünk, sikeres tornán vettünk részt. A Varga Ferencről elnevezett eseményen. A meleg mindenkire hatott, de a játékosok a hőséget is legyőzték. A győzelemből is építkezünk, ahogy a verességekből is lehet. Kérdésre elmondta, hogy a Rátgéber akadémiával nem hasonlítják össze magukat. Ők országos merítésből dolgoznak, a PVSK a térségben találja meg a tehetségeket. Debreceni hozzá tette, hogy az elmúlt 4-5 évben a Megyeri útra 7-8 játékost igazoltak, azt kívánom a kosarasoknak, hogy sikereket érjenek el.

 

Varga Ferenc, Gyuláról került Komlóra, ahol hetedik osztályos korában már kosárlabdázott. 1953-tól már a PVSK-hoz tartozott, ahol Szamosi Nándor volt az ifjúsági csapat edzője. 1960. július 1-jével kezdett edzősködni Komlón, ahol amellett egy időben 1970-77-ig a Komlói Bányász ügyvezető elnöke is volt. 1977-ben újra Pécsre került és a PVSK NB I-es férfi csapatának lett az edzője. 1979-1983-ig Zalaegerszegen tevékenykedett, ahol bajnokságot nyert a junior csapattal és a felnőtt csapatot a 9. helyről a 4. helyre hozta fel.

 

1983-ban újból a PVSK következett pályafutásában, de most már a női csapat edzéseit irányította. Egy év munka után komoly fiatalítás történt. Hollós AnnaBalázs HajnalkaSztojkovics ÉvaHorváth Judit kerültek a csapatba, majd később Veres Judit is csatlakozott. Itt kezdődött a 90-es évek PVSK-s női sikercsapatának története, ő fektette le azokat az alapokat, amiből hosszú éveken át megszülettek a női csapat bajnoki címei és kupagyőzelmei. Ezt követően edzőként folytatta a PVSK fiúknál, majd a női csapat szakosztály igazgatója lett. Egy rövid Siófoki kitérő után ismét a PVSK-nál dolgozott tovább, haláláig, mint a női utánpótlás szakág vezetője.

 

 

Szerző: Szabó Ferenc