Harmat tamás 65 éve a Pécsi Sportiskolánál

2024. március 20. 08:51 2024. márc. 20. 08:51

A napokban együtt ünnepelt a 65 éves Pécsi Sportiskola közössége. A díjátadó gálán több kategóriában jutalmazták a 2023-as év kiemelkedő sportolóit és edzőit, valamint Életműdíjasokat is köszöntöttek. Az elismeréseket Rúzsa Csaba, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, Máté János, a PSN Zrt. vezérigazgatója és Sági Zoltán a PSN Zrt. – Pécsi Sportiskola sportigazgatója adta át. Egy baranyai kézilabdás legendával, az életmű díjas Harmat Tamással beszélgettünk.

Harmat Tamás élete történetével kezdte a beszélgetést. A pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán diplomázott. Edzői képesítéséért a Testnevelési Főiskolát 1975 és 1978 között végezte el. Dolgozott a Zsolnay Porcelángyárban és a Mecseki Ércbányász Vállalatnál, mellette folyamatosan edzősödött. Megjegyezte, hogy az Ércbányász időszakban közel két év tízedet a föld alatt dolgozott, ahol műhely vezető volt. Hozzá tette nem volt ritka, hogy az élsportolók aktív dolgozok is voltak. Megjegyezte közéjük tartozott Lovász Lázár is, aki olimpiai bronzérmet szerzett pécsi színekben.

Játékosként mintegy 400 NB I-es mérkőzésen játszott, tagja volt a korosztályos és a felnőtt válogatottnak is. Edzőként NB I. B-s és NB II-es csapatoknál is dolgozott, főállású edzőként 1990-től tevékenykedett. Harmat Tamás azt is elmondta, hogy 1957-2007 között játékosként edzőként tevékenykedett a pécsi kézilabdáért. Hangsúlyozta, hogy a pécsi kézilabdáért. A csapatok neve változott, játszott a Pécsi Dózsában, Ércbányászban, PMFC-ben és a Pécsi KK-ban is. Pécs városát sosem hagyta el. Harmat Tamás a kilencvenes években az edzői bizottság vezetőjeként is segítette a Baranya Megyei Kézilabda Szövetség munkáját. 2020-ban a szövetség oklevéllel fejezte ki a legendás pécsi edző, Harmat Tamás évtizedes edzői, utánpótlás-nevelői munkájáért.

Az elmúlt húsz évben már kizárólag utánpótlás-neveléssel foglalkozik. Ez alatt öt korosztályos címet szerzett a bajnokságokban a csapatokkal: három ezüst- és két bronzéremmel. Több mint ezer tanítványa volt már, sokan közülük már az élvonalban játszanak. A mai napig edzője a szivacskézilabda csapatoknak, a legkissebbeknek.Arról is beszélt, volt amikor együtt játszott, volt amikor edzőjük volt, Sudár Ferencnek Kovacsics Miklósnak, Kakas Jánosnak, Füzesi Ferencnek, Szente Gábornak, Hang Tibornak,, Tóth Andrásnak, Katzirz Dávidnak és sokan másnak. Kértem, hogy beszéljen a magyar válogatott Portugália ellen, elért sikerről. Óriási fegyvertény volt, hogy 12 év szünet után ismét magyar együttest láthassunk az olimpián. A dicséret szólhat előröl is hátulról is. A kapuban, a 2010-2011-ben Pécsett játszó Bartucz Laci bravúrt bravúrra halmozott. Megérezte a bombák irányát és hárította. tehetségét Mi már akkor, 20 éves korában nagy tehetséget láttunk benne. Az élet úgy hozta, hogy "kopaszodó" korára került a válogatottba. Elől a 21 éves Imre Bence 9 kísérletből 9 gólt ért el. Teljesítményére dicsérő jelzőket találni nagyon nehéz. Az biztos, hogy egy kézilabdázó anyukának, egy vívó apukának csodálatos gyermeke van Iván Bence személyében.

 

 


szerző: Szabó Ferenc